Valeriu Gheorghita: Decizia Importanta Anuntata in Valul 4

Valeriu Gheorghita vorbeste despre o decizie foarte importanta luata de catre Romania pentru romanii din toata tara in plin val 4 de infectari cu Coronavirus, iar asta in conditiile in care tara noastra traverseaza o perioada pandemica extrem de dificila din cauza variantei Delta.

Valeriu Gheorghita vorbeste despre faptul ca romanii se vor putea vaccina cu doza 3 pentru a-si imbunatati imunitatea in fata virusului, iar aceasta doza va fi oferita pentru toti cei care sunt dornici sa beneficieze de protectie mare in fata unei posibile infectari, asa ca accesul va fi gratuit pentru toata lumea.

“De asemenea, în ceea ce privește administrarea dozei 3, avem suficiente doze încât să putem asigura accesul tuturor celor care doresc să efectueze doza 3 și este important să transmitem un mesaj foarte clar, de recomandare fermă de a consolida schema de vaccinare cu această doză de rapel, mai ales categoriilor care, repet, sunt vulnerabile și în cazul situației epidemiologice actuale, vorbim de varianta Delta, care este dominantă.

Vedem că riscul de infecție este în creștere, inclusiv la persoanele vaccinate care au mai mult de șase luni de la schema de vaccinare și care se înscriu în rândul celor vulnerabili, cei vârstnici și cei cu afecțiuni cronice. Așa încât în luna septembrie urmează să primim aproximativ 1.955.000 de doze de la compania BioNTech-Pfizer, de asemenea, în luna octombrie, aproximativ 1,47 de milioane de doze, noiembrie, decembrie, aceleași tranșe, iar de la compania Moderna, pentru luna septembrie nu primim doze, pentru luna octombrie vom primi aproximativ 1,7 milioane de doze, noiembrie și decembrie, aceeași tranșă, pentru AstraZeneca livrările sunt suspendate, iar pentru vaccinul de la compania Johnson&Johnson, pentru septembrie, în total vom recepționa aproximativ 494.000 de doze, iar în lunile octombrie, noiembrie și decembrie sunt prevăzute a fi livrate circa 2,3 milioane de doze lunar.

Cert este că în momentul de față oricine dorește să se vaccineze poate să facă acest lucru, sunt centre de vaccinare disponibile la nivel național care au un program de lucru, mare parte dintre ele aproximativ 60% din centre au program maxim. Sunt aproximativ 40% din centre care au programul de lucru redus. De asemenea, modalitatea de prezentare la centrele de vaccinare este cât se poate de simplă, oamenii se pot prezenta direct, fără programare, se vaccinează și în felul acesta suntem mai bine protejați în fața variantei Delta, în fața riscului de infecție și cu atât mai mult în fața riscului de a dezvolta o formă severă de îmbolnăvire care să necesite spitalizare și care în felul acesta să evite decesul din cauza covid-19.”