Anuntul lui Valeriu Gheorghita cu un Semnal de Alarma pentru Valul 5

Valeriu Gheorghita trage un foarte important semnal de alarma pentru toata Romania cu privire la valul 5, al carui debut este asteptat in saptamanile urmatoare in tara noastra, iar asta pentru ca ratele de vaccinare raman in continuare reduse in tara noastra in aceasta perioada din an.

Valeriu Gheorghita dezvaluie ca rata de vaccinare cu doza booster este buna in Romania, insa din pacate in ceea ce priveste vaccinare cu prima doza, sau schema completa, cifrele raman in continuare foarte ingrijoratoare in perspectiva inceputului unui nou val mult mai agresiv in Romania.

“Rata de vaccinare în populația eligibilă peste 12 ani este de 46,5%, iar din populația adultă 48,8%. Uitându-ne la ratele de vaccinare pe grupe de vârstă, de la grupa de vârstă 40 până la grupa de vârstă 70 de ani, între 40 și 70 de ani rata de vaccinare depășește 50%, cea mai mare fiind la grupa de vârstă 50-59 de ani, unde este 55,2%.

La grupa de vârstă 12-15 ani rata de vaccinare cu cel puțin o doză este de 15,8%, 16-19 ani peste 38% și avem la peste 80 de ani în continuare, așa cum știm, din păcate, o rată de vaccinare insuficientă, de circa 26%. Acoperirea vaccinală la nivel județean și la nivelul municipiului București – în momentul de față municipiul București are o rată de acoperire vaccinală din populația rezidentă eligibilă peste 12 ani de circa 66%.

De asemenea, avem cinci județe, Cluj, Constanța, Sibiu, Ilfov și Brașov, care au o rată de vaccinare de peste 50%. Avem 25 de județe care au rată de vaccinare între 40 și 50%, 10 județe cu rată de vaccinare între 30 și 40% și un singur județ, Suceava, care încă este la sub 30%, undeva la 29,3%.

În ceea ce privește vaccinarea populației adulte cu doza de booster, cu doza 3, știm că a debutat pe 28 septembrie, până la acest moment s-au vaccinat peste 1,820 de milioane de persoane, ceea ce reprezintă circa 42% din persoanele eligibile care au deja mai mult de șase luni de la schema completă de vaccinare.

Practic, pe 15 iunie 4,2 milioane de persoane aveau schemă completă de vaccinare, care astăzi sunt eligibile să efectueze doza de Booster. Dintre cei care au efectuat doza de Booster aparțin populației vulnerabile, adică persoane cu vârste de peste 65 de ani sau în evidență cu afecțiuni cronice, peste 53%.”