Valeriu Gheorghita: Schimbari de Ultim Moment Anuntate Tuturor Romanilor

Valeriu Gheorghita anunta pentru milioane de romani din toata tara o schimbare extrem de importanta despre care oamenii ar trebui sa stie, iar ast apentru ca autoritatile din Romania vor incepe sa distribuie noi flacoane de vaccin impotriva Coronavirus care nu mai necesita reconstituire.

Valeriu Gheorghita spune ca in cazul acestor flacoane nu mai este nevoie de ser fiziologic pentru reconstituirea lor, ci pur si simplu se extrage o anumita cantitate de la inceput, iar vaccinul este deja pregatit pentru a fi administrat, inclusiv de catre medicii de familie din intreaga tara, in curand.

“Vreau să fac o precizare. Sunt tot flacoane multidoză, deci nu sunt seringi preumplute, sunt flacoane multidoză, de şase doze, doar că nu mai este necesară reconstituirea cu ser fiziologic, se extrag de la început 0,3ml, practic vorbim de un vaccin deja pregătit, preparat.

El se trece pe regimul de temperatură de două – opt grade unde are stabilitate timp de 10 săptămâni și se poate folosi ca și celălalt tip de vaccin. Deci, practic nu mai avem această etapă de preparare cu ser fiziologic înainte de administrarea propriu-zisă a vaccinului, dar vor fi tot flacoane multidoză. De asta am spus că din punct de vedere al procesului de vaccinare lucrurile nu se modifică.

Şi atunci vrem să îl distribuim, în prima etapă, către cabinetele de medicină de familie, pentru că are stabilitate 10 săptămâni și atunci este mult mai ușor de gestionat stocul de vaccin, inclusiv în cabinetul de medicină de familie, unde este suficientă păstrarea la un regim de temperatură obișnuit, de două – opt grade pe perioadă de 10 săptămâni.

El vine pregătit în momentul de față în cutii mult mai mici, cutii de câte 10 flacoane, ceea ce iarăși relaxează foarte mult toate procedurile de distribuire și de recepționare a dozelor, și din acest punct de vedere avem deja premise pentru a putea să operaționalizăm progresiv această etapă. Evident că nu se poate face de azi pe mâine, este necesar un proces de tranziție până când vom putea să operaționalizăm complet această activitate.

Se vor evalua în dinamică centrele de vaccinare și activitatea lor, mai ales acolo unde sunt comunități unde nu există medic de familie sau încă nu este implicat medicul de familie în activitatea de vaccinare, evident că acolo nu putem să lăsăm populația fără acces la vaccinare.”