Valeriu Gheorghita: Mesaj de Ultim Moment, Confirmarea Ridicarii Restrictiilor, Conditiile

Valeriu Gheorghita confirma ridicarea restrictiilor in Romania de catre autoritati, valul 5 al pandemiei impunand stabilirea multor masuri de preventie, insa doctorul ne spune in mod oficial faptul ca ele vor fi ridicate in tara noastra, dar este nevoie ca situatia epidemiologica sa se imbunatateasca simtitor.

Valeriu Gheorghita vorbeste mai jos despre faptul ca este nevoie ca numarul de cazuri noi generate de Coronavirus sa scada simtitor in urmatoarea perioada pentru a se putea vorbi despre o ridicare a restrictiilor, iar impactul lor trebuie monitorizat pentru a nu se ajunge iar la multe cazuri noi zilnice.

“Sigur că e foarte bine și cred că este recomandat să avem un calendar al anumitor activități care să fie ridicate, anumitor măsuri care să fie ridicate, în funcție de evoluția indicatorilor care nu au neapărat legătură cu un anumit moment, ci cu dinamica evoluției epidemiologice.

Însă noi într-adevăr ne uităm foarte mult la rata de pozitivare a testelor, la numărul de pacienți, la procentul de pacienți din cei pozitivați care ajung în spital și în mod deosebit în secțiile de terapie intensivă și în mod evident și la rata de decese care este decalată cu cel puțin 10-14 zile față de momentul diagnosticului.

Din acest punct de vedere cred că dacă se menține actualul trend de scădere, probabil că într-o lună vom fi într-o situație mult mai bună și vizibilă din punct de vedere epidemiologic. Totuși să nu uităm că avem circa 15.000 de cazuri raportate în fiecare zi. 15000 de cazuri acum câteva luni ne speriau pe toți.

Astăzi a devenit cumva o normalitate să avem atât de multe cazuri, însă nu înseamnă că situația este stabilizată. Cred în continuare că sunt mult mai multe persoane care sunt în mod real pozitive, dar care nu se află în evidența noastră pentru că fie se testează acasă la domiciliu și nu declară rezultatul testelor, fie nu sunt testate, dar ele există undeva în populație și reprezintă o sursă de infectare pentru ceilalți.

Aş reitera recomandarea de a continua purtarea măștilor de protecție, atât în spațiile închise, evident, dar și în spațiile deschise acolo unde există o interacțiune crescută cu alte persoane. Este măsura prin care noi putem evita îmbolnăvirile și implicit, decesele. Un singur deces dacă reușim să evităm, cred că ne-am făcut datoria ca medici, ca și comunitate. Practic, este datoria  noastră a tuturor să evităm pierderile de vieți omenești, mai ales în situația în care avem și instrumentele prin care putem să facem asta.”