Ministrul Educatiei: Decizia Masurilor Importante care se vor Aplica in Toate Scolile

Ministrul Educatiei Decizia Masurilor Importante Aplica Toate Scolile

Ministrul Educatiei confirma in mod oficial o decizie extrem de importanta cu privire la mai multe masuri care se vor aplica in toate scolile din Romania pentru milioane de elevi, iar ele au legatura cu educatia financiara care va putea fi facuta in toata tara din 2023, daca va fi adoptata noua strategie.

Ministrul Educatiei a publicat pentru consultare publica noua strategie pentru educatie financiara in scolile din Romania, iar mai jos aveti directiile de actiune pentru copiii din scoli, dar si tinerii cu varste de pana la 25 de ani, scopul fiind de a ii ajuta sa inteleaga mai multe despre lumea financiara in care traiesc.

“„Copiii și tinerii până în 25 de ani” sunt un grup-țintă care necesită atenție specială și intervenții intensive. Educația financiară reprezintă un tip de educație care este necesar să înceapă, cât mai devreme posibil și să fie realizată pe termen lung. Educarea noii generații încă de la cele mai fragede vârste permite acumularea cunoștințelor și abilitaților necesare pentru un comportament financiar responsabil în viitor.

În conformitate cu ghidul OCDE „Financial education for youth and in schools”, cadrul programelor de educație financiară pentru copii și tineri adulți ar trebui să conțină următoarele dimensiuni: Cunoștințe și înțelegere; Aptitudini și competențe; Comportamente; Atitudini și valori; Antreprenoriat.

Educația financiară pentru fiecare categorie de vârstă ar trebui sa se concentreze pe atingerea unor obiective specifice (de ex.: autocontrol în privința consumului și a cheltuielilor, cunoștințe de bază în domeniul financiar, gestionarea banilor sub supravegherea părinților).

Un nivel redus de cunoștințe financiare cu privire la concepte cheie din domeniul financiar (ex. rolul și funcția banilor în economie, rolul guvernului și al instituțiilor financiare în economie etc.) sau un nivel redus de familiaritate cu privire la investițiile disponibile pe piețele financiare și riscurile asociate acestora poate priva indivizii de oportunități pe termen lung.

Prin urmare, este foarte important ca indivizii să își însușească cunoștințele necesare înțelegerii mecanismelor economice, drepturilor și obligațiilor consumatorilor și a importanței planificării financiare iar sistemul de educație formal este o modalitate eficientă de a ajunge la o parte cât mai mare a populației. Pe lângă educarea financiară a tinerei generații, copiii și tinerii adulți pot acționa ca promotori de cunoștinte economice în cadrul familiei.”