Virgil Popescu: Noile Masuri de Ultima Ora Decise Oficial pentru Romania

Virgil Popescu Noile Masuri Ultima Ora Decise Oficial Romania

Virgil Popescu ne dezvaluie noile masuri orificiale decise la nivel guvernamental, si aprobate cu Comisia Europeana, care vor avea impact pentru milioane de romani, iar asta pentru ca tara noastra se va folosi in continuare de carbune pentru a genera energie electrica in anii urmatori.

Virgil Popescu spune deasemenea ca gazele care vor fi extrase din Marea Neagra vor elimina necesitatea de a mai importa gaze din Rusia, iar ele vor fi folosite in viitor pentru a inlocui carbunele cand vine vorba despre generarea de energie electrica la nivelul intregii tari.

“Noi trebuie sa ne uitam la realitatea romaneasca. Noi vorbim despre 4 minute de carbune la adancime care sunt in functionare in momentul de fata, 2 sunt in procedura de inchidere, dupa legislatia actuala, ele trebuind sa fi fost deja inchise, dar noi suntem in discutii cu Comisia Europeana pentru a prelungi pana in 2024 termenul.

Pentru celelalte doua avem asumat un phaseout cu sindicatele si un phaseout national, 2030, plus inca 2 ani, 2032. Aceste mine scot carbunele cat sa functioneze 2 zile, sau 3 zile pe saptamana, centrala de la Paroseni, deci nu exista carbune mai mult acolo, deci acolo cat se poate scoate, se arde in acea centrala, si se produce energie electrica.

In partea cealalta, la Complexul Energetic Oltenia vorbim despre cariere de carbune. Acolo am discutat cu conducerea companiei, de la 1 mai ei au inceput deja recrutarea, si vor creste cu 600 numarul de personal, astfel incat sa creasca productia de carbune pana la sfarsitul anului, la inceputul anului viitor, in asa fel incat sa avem un maxim suplimentar de 300 mW de energie.

Complexul Energetic are un program de restructurare aprobat, are un ajutor de stat acordat, are acelasi termen de 2032, dar acolo vorbim despre o trecere treptata de la carbune la gaz natural. De ce am spus ca trebuie sa ne gandim la specificul fiecarei tari, Romania are gaz, nu va depinde de gazul rusesc dupa ce-l va scoate pe cel din Marea Neagra.

Programul de restructurare este gandit in asa fel incat in 2026, cand vor fi gata capacitatile de productie, cu trecerea de la carbune, la gaz, vom avea gazul din Marea Negra, sa avem ce consuma. Evident ca vor ramane si unele unitati de carbune in rezerva, pentru situatii de criza, de forta majora.”