Ministrul Apararii: Deciziile Romaniei de Ultim Moment si Victoria in Razboiul din Ucraina

Ministrul Apararii vorbeste despre deciziile importante care au fost luate de catre Romania in ultima perioada in ceea ce priveste razboiul din Ucraina, dar si despre victoria tarii vecine, in contextul in care SUA sustine cu tarie ca exista aceasta posibilitate daca ucrainienii vor primi tot ajutorul pe care-l cer.

Ministrul Apararii spune deasemenea ca Romania a luat decizia de a ramane deocamdata doar furnizor de orice fel de ajutor exceptandu-l pe cel militar, inclusiv arme, ajutand Ucraina sa-si vanda produsele in alte tari, si folosind hub-ul umanitar de la Suceava pentru a transfera ajutorul altor tari acolo.

“Specialistii in informatii spun acest lucru (n. red. ca pe 9 mai Rusia sa declare oficial razboi Ucrainei), ca este o posibilitate, nu sunt singur ca va accepta aceasta propunere Putin, dar este cu siguranta ca este una dintre propunerile care i s-au facut lui Putin in aceasta perioada. Cred ca razboiul va continua atat timp cat sunt resurse.

Dupa ultima intalnire a noastra cu delegatia ucraineana la Ramstein, m-am intalnit si cu ministrul Reznikov tete-a-tete, in care a spus, si au spus-o si oficialitatile la Ramstein, ca ucrainienii au o sansa de victorie. Pentru prima data s-a vorbit despre aceasta faza, nu s-a mai vorbit de rezistenta, sau de pace, ci de posibila victorie a Ucrainei, a vorbit chiar seful Pentagonului.

Ucrainienii cred in victorie, si daca crezi in victorie, si esti sprijinit, atunci ai sanse sa castigi. Asta ne-au spus si noua, celor 40 de natiuni care eram acolo, nu doar tarile NATO, si ci natiunile care simpatizau cu cauza Ucrainei, ni s-a spus ca ucrainienii cred, se lupta, au curajul, restul tine de dumneavoastra cei care sunteti aici, si care puteti sa sprijiniti ajutandu-i cu ce au nevoie.

Noi pana in acest moment nu am avut o intelegere si o cerere din partea Ucrainei (n. red. privind furnizarea de arme), ne-am focusat pe alte tipuri de ajutor, spunea si Presedintele Romaniei, inclusiv pe ajutorul legat acum de transferul de cereale, si alte produse alimentare, pentru a putea rezista Ucraina, si a putea vinde.

La Ramstein am discutat insa nu un plan, ci s-a discutat despre coordonare. Exista un comandament care primeste cereri din partea Ucrainei, si primste cereri din partea tarilor care vor sa sprijine. Dintr-odata se intalneste oferta cu cererea. Noi aveam multiple ajutoare, iar hubul umanitar este important in acest moment”.