Ministrul Apararii: Anuntul de Ultim Moment privind Amenintarile Nucleare ale Rusiei

Ministrul Apararii vorbeste despre una dintre cele mai mari ingrijorari legate de razboiul din Ucraina, folosirea armelor nucleare de catre Rusia, rusii dand de inteles in repetate randuri ca ar putea face acest lucru, insa Vasile Dincu ne spune ca putem sta linistiti.

Ministrul Apararii spune ca afirmatiile de pana acum ale rusilor au in principal scopul de a speria lumea si de a incerca sa convinga NATO sa nu mai ofere ajutor Ucrainei, dar folosirea armelor nucleare in razboiul din Ucraina este extrem de improbabila.

„Sigur ca la cele 6.000 pe care le au, si care fata de sistemul international sunt o mica parte, fata de toate cele pe care le are NATO, sa zicem, n-am facut un calcul, dar oricum cele ale NATO depasesc aceasta cantitate, cele 50 noi sunt un nimic, pentru ca si cele 6.000 sunt prea multe pentru a distruge omenirea si zone intregi.

Parerea mea este ca toata isteria a unor oameni care in mod normal ar trebui sa linisteasca lumea, ar trebui sa aiba un discurs pozitiv, sa spunem un jurnalist care conduce Russia Today ar trebui sa demonstreze ca este independent, rational, pentru a da credibilitate lucrurilor spuse.

In momentul de fata cred ca sunt mai degraba modalitati de a incerca sa descurajeze apararea pe flancul estic, sa sperie, toate aceste mijloace sunt unele de propaganda. Am incercat sa studiez cu atentie care este mecanismul de lansare a rachetelor cu focoase nucleare, pentru ca au trei tipuri, de pe uscat, din aer, si cele navale, inclusiv cele tactice, mai de scurta distanta, si cele strategice.

Toate corespund unor decizii, e un decret din 2020 a lui Putin in care descriu 4 situatii in care se poate ajunge la asta. Recent intr-o discutie pe care a avut-o, mi se pare pentru prima data seful Pentagonului cu seful armatei Rusiei, s-a reiterat ideea ca acestea nu vor fi folosite decat in cazul in care este atacata Rusia nuclear, sau in cazul in care este atacata si exista iminenta unei ocupari straine a tarii.

Aceste lucruri nu se pot intampla pentru ca NATO este o alianta defensiva, nu o una ofensiva. Deci ei incearca sa sperie, si am vazut si eu cateva declaratii legate de faptul ca ei vor o Ucraina curatata de nazisti, dar clar ca aceste lucruri se bat cap in cap, si nu cred ca ar trebi sa ne speriem de un atac nuclear.”