Ministrul Apararii: Deciziile NATO pentru Romania, cati soldati mai trimite

Ministrul Apararii a declarat ca in cadrul Summit-ului NATo de la Madrid Romania a obtinut aproape tot ceea ce si-a dorit de la liderii aliantei euroatlantice, iar asta pentru ca tara noastra urmeaza sa gazduiasca mai multi soldati americani, dar posibil si mai multi soldati francezi, daca actualul battlegroup va deveni o brigada.

Ministrul Apararii spune deasemenea faptul ca Marea Neagra, si zona adiacenta, este acum considerata una de mare amenintare pentru NATO, iar in final se fac modificari pentru partea de finantare comuna din cadrul aliantei pentru a se crea o interoperabilitate mult mai mare intre tarile aliate.

“Romania a obtinut foarte multe lucruri la Summit-ul de la Madrid, undeva pe la marginea de sus a sperantei noastre, a expectatiilor noastre. Am obtinut, in primul rand, o configurare a prezentei avansate si a apararii colective pe flancul estic robusta, concreta, puternica.

In al doilea rand, Marea Neagra si zona Marii Negre a fost considerata o situatie, a fost o mare lupta asta, o zona de mare amenintare pentru NATO si pentru natiunile euroatlantice, iar acest lucru este extrem de important. O marire a prezentei inainte in sensul de aparare colectiva, si nu doar securitate colectiva, ceea ce este foarte important.

Anunturile facute de catre Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, si de Franta, sunt deosebit de importante. Anuntul facut de presedintele Biden care a vorbit despre Romania in discursul domniei sale, de trei a fost mentionata Romania, este unul semnificativ privind aducerea unui comandament la nivel de brigada. Deasemenea Franta a anuntat si ea aceasta posibilitate, ca battlegroup-ul pe termen mediu, sau in functie de nevoi, sa se poata transforma in brigada.

Sunt alte lucruri care sunt deasemenea foarte importante pentru Romania, faptul ca asa cum spunea domnul ministru Puiu Pascu inainte, este vorba despre planificarea finantarii si un lucru foarte important, partea comuna a finantarii, nu toate tarile au fost incantate de asta, dar Romania impreuna cu SUA au lansat aceasta idee, si va creste in viitor partea comuna in finantarii care duca la o mai mare interoperabilitate.

Care sa permita ca pe teritoriul nostru, in bazele noastre sa se intample aplicatii cat mai multe, sa crestem in educatia resursei umane. Toate acestea sunt castiguri concrete pe care le putem cuantifica ca atare. Este foarte important viitorul aliantei pentru ca pe noi ne interesa acest lucru, reflectia despre NATO 2030 ne aduce o serie de lucruri importante si pentru noi, care ne era frica de faptul ca acest soc strategic cu Rusia sa nu duca la masuri pe termen lung.”