Ministrul Mediului: seceta pedologica puternica in Romania, apel la evitarea risipei apei

Ministrul Mediului a anuntat ca suprafete intinse din Romania sunt afectate de o seceta pedologica moderata, puternica sau chiar extrema, iar asta din cauza deficitului de preciputatii care in anumite zone ale tarii este extrem de mare, iar de aici vine si un apel de a nu face risipa de apa in aceasta perioada.

Ministrul Mediului le cere romanilor sa foloseasca apa strict pentru consumul din gospodarie in aceasta perioada, in asa fel incat sa nu faca risipa, si sa nu utilizeze apa potabila pentru irigatii, sau umplerea piscinelor, in anumite localitati fiind deja anuntate restrictii de consum de catre autoritati.

„În momentul de față, aproximativ 70%, poate un pic peste 70% din România, din suprafața țării, este afectată de secetă pedologică. În funcție de situația microregiunilor, putem vorbi despre secetă pedologică moderată, puternică sau chiar extremă.

Deficitul de precipitații, față de media anilor trecuți în anumite zone, este extrem, extrem de mare, deficit care poate să însemne sub jumătate din media anuală sau media pe ultimele 10 luni, așa cum am făcut calculele zilele trecute, ieri, alaltăieri. Sunt regiuni, orașe, unde față de o medie pe 10 luni de 410-420 sau 390 de litri pe metru pătrat, în perioada septembrie-iulie sau august -iulie 2021- 2022, avem sub 200 de litri de precipitații pe metru pătrat.

Acest lucru generează fenomenele de secetă pedologică la scară moderată, puternică sau extremă. Calculele, analizele sunt făcute la nivelul solului până la 100 de cm sub nivel, în stratul de până la minus 100 de cm și acolo se constată aceste deficiențe de apă generate de lipsa de precipitații.

În ceea ce privește alimentarea cu apă potabilă a populației, majoritatea zonelor care au probleme, deficiențe și unde s-au implementat câteva măsuri de restricționare se bazează pe puțuri forate, pe sursă de apă care este stabilită și este ridicată la nivelul consumului normal. Din acest motiv, autoritățile locale și administratorii acestor sisteme de alimentare cu apă au implementat restricții, tocmai pentru a preveni situația de criză.

Facem încă o dată, în mod repetat, apel la populație ca în această perioadă să utilizeze apa potabilă strict pentru consumul din gospodărie, pentru consumul pentru care se face, se pregătește, se produce practic apa potabilă. Este o risipă pe care nu ne-o permitem acum să folosim această apă potabilă în scop agricol, să folosim apă potabilă trecută prin captare, prin tratare, prin pregătire pentru a fi potabilă să o folosim pentru scop agricol, pentru irigații.”