Ministrul Energiei: Anuntul Oficial de Ultim Moment, Hotararile pentru Iarna Urmatoare

Ministrul Energiei Anuntul Oficial Ultim Moment Hotararile Iarna Urmatoare

Ministrul Energiei vorbeste pentru milioanele de romani din intreaga tara despre rezerverele de gaze naturale pe care le are Romania in momentul de fata, iar asta pentru ca vorbim despre un grad de umplere de 59.48%, sau 1.823 miliarde de metri cubi de gaze, si se va ajunge la 80% in toamna.

Ministrul Energiei a afirmat deasemenea ca nu exista motive ca Romania sa reduca cu 15% consumul de gaze naturale in iarna, asa cum cere Comisia Europeana, iar in final vorbeste despre suprataxarea profitului facut de catre companiile care furnizeaza servicii in domeniul energiei acum in Romania.

“Gradul de umplere al depozitelor noastre a depășit 59%, suntem la 59,48%, respectiv un miliard 823 de milioane de metri cubi de gaze naturale. În același regulament se spune că există niște grade de flexibilitate, adică dacă se depășesc țintele intermediare, ținta noastră intermediară la 1 august era de 46%, diferența se scade dintr-o posibilă reducere.

Se scade, de asemenea, dintr-o posibilă reducere, cantitatea de gaze naturale aferente clienților neenergetici la nivelul anului 2021. Nu vedem în acest moment de ce ar trebui să avem o reducere, fiind vorba de o reducere voluntară.Se lucrează la acest plan. Așteptăm în continuare de la Comisia Europeană modul de calcul, pentru că în regulament nu a fost precizat.

A rămas că în două-trei săptămâni de zile Comisia Europeană trimite statelor membre modul de calcul al acestei reduceri. Când avem și modul de calcul, noi lucrăm în paralel, suntem în contact permanent cu reprezentanța de la Bruxelles, cu atașații noștri pe energie și cu cei din DG-Energy și lucrăm împreună.

Suprataxarea profiturilor nu este în obiectul de activitate al Ministerului Energiei. Taxele și impozitele sunt în arealul altui minister. Nu ne suprapunem competențele. Nici nu am avea de ce să facem. De altfel, cred că astăzi în ședința de guvern ați văzut, premierul a rugat Consiliul Concurenței, ANR, Ministerul Energiei, ANAF să se uite pe piața zilei următoare dacă există tranzacții speculative cu privire la prețul energiei.

Absolut toate plățile care au venit de la autoritatea de reglementare sunt plătite sau sunt pe circuitul de plată, pentru că sunt verificate de către autoritatea de reglementare. Estimăm că ne vom închide pe schema de compensare în noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie, deci practic pe prima schemă de compensare, în jur de două miliarde și jumătate, trei miliarde, cu sub bugetul pe care l-am estimat. Toţi aceşti bani au venit practic din dividendul suplimentar al Hidroelectricii.”