ULTIMA ORA: Sorin Cimpeanu Anunta Schimbarile Importante pentru Scoli, Profesori

ULTIMA ORA Sorin Cimpeanu Anunta Schimbarile Importante Scoli Profesori

Sorin Cimpeanu vorbeste despre schimbarile foarte importante pentru scolile din Romania care vor avea la baza profesorii din toata tara, iar asta pentru ca o masura foarte importanta a fost luata pentru ei, salariile minim urmand a nu fi ma imici decat salariul mediu pe economie la nivel national.

Sorin Cimpeanu spune ca salarizarea competitiva pentru profesori este importanta in sistemul de invatamant, iar separat de asta discuta si despre problemele plagiatelor, sai ceea ce se va schimba inclusiv in universitatile din Romania in cursul lunilr urmatoare cu noua lege a invatamantului universitar.

“In primul, si in primul, rand scoala va fi dependenta de profesori, iar profesorul trebuie sa fie motivat sa faca performanta. Motivarea se face inclusiv, dar nu numai, din perspectiva salariala, si ati vazut ca e pentru prima oara cand intr-o lege sectoriala avem un articol care prevede ca niciun profesor din Romania nu va putea avea, nici macar la debutul in cariera, salariul mai mic decat cel mediu pe economie.

Avem un stat un Europa, ma uitam chiar aseara la decizia guvernului francez, care a luat, ghiciti ce, exact aceeasi decizie. Pentru debutul in cariera, salariul unui profesor nu poate fi mai mic de… la ei e 2.000 de euro net, la noi e salariul minim pe economie. Salariul mediu net pe economie, bani in mana, la momentul in care vorbim este de 4.000 de LEI.

Evident ca sunt foarte multi care prefera sa faca altceva daca au salarii de 2 – 3 ori mai mari, si sunt oameni foarte buni, evident ca fara ca aceasta motivatie salariala vor merge in alte domenii. Cresterea finantarii universitatilor se face pe criterii de performanta, apar programe nationale noi, precum cel pentru reducerea abandonului universitar, cu o finantare de 200 de milioane de euro.

Partea de burse a fost tot impul importanta, dar acum dupa aceasta perioada de criza sanitara este si mai importanta. Faptul ca atunci cand trebuie sa vorbim despre legea invatamantului superior putem spune 5 lucruri: autonomie universitara, si studentii beneficiaza de ea, consolidarea dimensiunii internationale, cea cu mediul economic, a eticii, si de sustinere sociala a studentilor.

1 din 5.000 de doctoranzi au probleme cu plagiatul. Cursuri de etica si integritate academica pentru toti studentii la nivel de licenta, ne trebuie institutii profesioniste care sa puna in aplicare sanctiunile, plagiatul se sanctioneaza cu retragerea titlului de doctor. Acest lucru trebuie sa se intample eficient, si nu ca pana acum, pe baza unei legislatii neclare, procese lungi in instanta, responsabilitati disipate.”