Ministrul Educatiei: ULTIMA ORA, Deciziile Importante din Invatamant Luate de catre PNL

Ministrul Educatiei ULTIMA ORA Deciziile Importante Invatamant Luate PNL

Ministrul Educatiei a anuntat in mod oficial deciziile importante de ultima ora care au fost luate in cadrul PNL pentru sistemul de invatamant din Romania, si dupa cum puteti vedea mai jos, ele vizeaza in principal modul in care se renunta la tezele de doctorat.

Ministrul Educatiei explica mai jos ce modificari pentru sistemul de invatamant din Romania au fost agreate in cadrul unei intalniri avute la Brasov de catre reprezentantii organizatiilor PNL din toata tara, iar modificarile vor fi facute prin schimbari legislative.

“Am dezbătut la Brașov, împreună cu reprezentați ai Partidului Național Liberal din toate organizațiile din țară, cele două proiecte de legi ale educației care transpun Proiectul „România Educată”. Dialogul a fost intens si constructiv, temele de discuție fiind relevante.

Scopul fiind de a avea un sistem de educație „echitabil, care asigură și respectă dreptul fiecărui elev la educație de calitate, organizată într-un sistem de învățământ caracterizat de calitate, de integritate, de etică și profesionalism” (Proiectul „România Educată”), conform valorilor asumate în Proiectul „România Educată”.

A fost agreată propunerea Partidului Național Liberal cu privire la îmbunătățirea proiectului Legii învățământului superior prin reglementarea obligației de restituire a sumelor de bani de către autorul tezei de doctorat, în situația în care se constată existența plagiatului.

Astfel, în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a deciziei prin care se constată existența plagiatului în cadrul unei teze de doctorat, autorul tezei va avea obligația să restituie sumele de bani reprezentând contravaloarea serviciilor de școlarizare pentru programul de doctorat, în integralitate, pentru perioada finanțată și în cuantumul finanțat de la bugetul de stat. Restituirea sumelor de bani se va face către instituția de învăţământ superior cu care autorul tezei de doctorat a semnat, în calitate de student-doctorand, contractul de studii universitare. Sumele încasate vor constitui venit la bugetul de stat.

În același timp, a fost agreată propunerea Partidului Național Liberal cu privire la îmbunătățirea proiectului Legii învățământului superior prin reglementarea obligației de restituire a sumelor de bani de către autorul tezei de doctorat, în situația în care acesta a renunțat unilateral la titlul de doctor. În termen de 30 de zile de la decizia definitivă privind renunțarea la titlul de doctor, autorul tezei va avea obligația să restituie sumele de bani reprezentând contravaloarea serviciilor de școlarizare pentru programul de doctorat, în integralitate, pentru perioada finanțată și în cuantumul finanțat de la bugetul de stat.”