Armata Romana a Participat la Exercitiul Militar Golden Mask 22

Armata Romana a Participat la Exercitiul Militar Golden Mask 22

Armata Romana a participat la exercitiul militar Golden Mask 22, care a avut loc in Germania timp de 2 saptamani de la jumatatea lunii septembrie, militarii romani lucrand impreuna cu alte cateava sute trimisi de tarile aliate NATO pentru a participa la exercitii.

Armata Romana a participat la mai multe exercitii militare in ultima perioada pentru a-si imbunatati capacitatea de a coopera cu militarii tarilor aliate ale NATO, iar mai jos aveti detaliile celui la care au participat soldatii romani pana ieri.

Militarii români au participat la exercițiul „Golden Mask 22”, în Germania.

În perioada 17-30 septembrie, peste 650 de militari români și aliați din țări precum Germania, Franța, Cehia, Spania, Italia, Ungaria și Bulgaria, cu peste 250 de mijloace tehnice au fost dislocați în regiunea Bergen/Münster, Germania pentru participarea la exercițiul de instruire în comun „GOLDEN MASK 2022” sub comanda unică a CJ-CBRND-TF (Combined Joint Chemical Biological Radiological and Nuclear Defense Task Force), asigurată de națiunea gazdă – Germania. Contingentul românesc a fost încadrat ca structură subordonată Companiei 3 Multifuncționale, alături de parteneri bulgari și italieni, sub comandă italiană.

Obiectivele principale ale exercițiului au constat în creșterea capacității de mobilizare și realizarea coeziunii forțelor antrenate, instruirea întrunită a structurilor participante la Forța de Răspuns a NATO, dar și întărirea relațiilor de cooperare și a încrederii între aliați și parteneri.

Participanții la activitate au fost evaluați privind reacția la diverse tipuri de incidente, cum ar fi: acțiunile întreprinse în cazul unui atac chimic sau nuclear, instalarea unui raion de decontaminare totală și executarea decontaminării personalului, tehnicii și materialelor, modul de acțiune, pe timpul deplasării, în urma surprinderii în ambuscadă, reacția la un atac al forțelor adverse asupra locului de dispunere al forțelor proprii, reacția la un atac cu DEI (dispozitive explozive improvizate).

În prima parte a zilei de 28 septembrie, a avut loc DV-Day (Ziua Distinșilor Vizitatori), zi dedicată de partenerul german unor distinși invitați, reprezentanți ai forțelor armate ale tuturor statelor implicate în desfășurarea exercițiului, dar și altor reprezentanți ai unor state neimplicate, cărora li s-a oferit o prezentare statică și dinamică a capabilităților CBRN ale celor 8 națiuni contributoare la NRF.

Prin participarea Plutonului de Decontaminare CBRN la exercițiul GOMA 22, au fost îndeplinite angajamentele asumate de România în cadrul Forței de Răspuns a NATO.

De asemenea, a fost atins un nivel ridicat de interoperabilitate între forțele implicate, îndeplinindu-se obiectivul principal al activității, iar rezultatul final a constat în certificarea multinațională a CJ-CBRND-TF.

Pe parcursul desfășurării exercițiului, militarii din cadrul Batalionului 49 Apărare CBRN „Argeș” au reușit prin dăruire, profesionalism și implicare să facă față tuturor provocărilor și să conlucreze eficient cu ceilalți participanți. Pentru decontaminatorii piteșteni, participarea la activitate a reprezentat o nouă etapă de instruire colectivă, în context multinațional, pentru menținerea și creșterea permanentă a deprinderilor necesare pentru îndeplinirea misiunilor specifice structurilor de apărare CBRN.