Ministrul Energiei: ULTIMA ORA, Decizia Radicala luata in Romania, Anuntul pentru Oameni

Ministrul Energiei ULTIMA ORA Decizia Radicala luata Romania Anuntul Oameni

Ministrul Energiei a anuntat in mod oficial o decizie radicala care a fost luata pentru milioane de romani din intreaga tara in momentul de fata, una despre care trebuie sa stie toti romanii, iar asta pentru ca autoritatile vor sa renunte complet la gazul rusesc pentru aceasta iarna, ceva ce vine ca o veste extrem de buna.

Ministrul Energiei spune ca toate eforturile depuse pana acum merg in directia de a elimina complet dependenta Romaniei de gazul rusesc, mai ales ca tara noastra produce 85% din necesarul sau de gaz, avand nevoie de cantitati reduse pentru a acoperi cererea care exista acum pe piata.

“Astăzi am participat la Summit-ul de Energie #2022, organizat de Newsweek, la panel-ul ”Ce oportunități se deschid României în plan energetic și cum poate beneficia de ele?” Vom trece iarna cu bine, în ciuda contextului dificil pe care îl trecem din cauza războiului și a manipulării prețului gazului de către Rusia. Însă, avem perspective optimiste având în vedere că dependența Europei de gazul rusesc a scăzut amețitor, de la 45% la 9%. Asta datorită cooperării și prin dialog s-au găsit soluții alternative.

România își asigură peste 85% necesarul de energie din producția internă. Totodată, au crescut fluxurile de gaze care intră în România, dar NU din surse rusești. Ne dorim ca în această iarnă să nu mai importăm gaz rusesc. Lucrăm la îndeplinirea acestui obiectiv alături de UE, dar și cu statele din regiune: Bulgaria, Grecia, Turcia și Azerbaijan. În același timp de dorim să asigurăm și aprovizionarea Republicii Moldova.

Dependenta europei fata de gazul rusesc a scazut intr-un ritm ametitor, de la peste 45%, la aproximativ 9% in momentul de fata. S-au facut eforturi uriase la nivel european pentru a se gasi surse alternative de gaze, in asa fel incat sa nu mai fim dependenti de fluctuatiile de preturi create de catre Federatia Rusa prin declaratiile pe care le fac.

Daca ne uita, orice declaratie a presedintelui Putin, indiferent ce spune, automat induce o crestere a preturilor pe bursele europene. Cand se calmeaza preturile, mai inventeaza ceva, si imediat creste automat pretul. Romania este, din acest punct de vedere mai putin dependenta de gazul rusesc, intr-o pozitie mult mai buna.

Ne asiguram aproximativ 85%, poate mai mult, din productia interna, si suntem pe cale sa finalizam, si vom avea gaz din afara Federatiei Ruse in aceasta iarna, dar asa cum am spus de fiecare data, lasati-ne sa finalizam absolut toate planurile. Dorim in acest moment ca in aceasta iarna sa nu mai importam gaz rusesc.”