Ministrul Sanatatii: Anunturile de ULTIMA ORA, de ce sunt Avertizati Toti Romanii

Ministrul Sanatatii Anunturile de ULTIMA ORA, de ce sunt Avertizati Toti Romanii

Ministrul Sanatatii ii avertizeaza pe milioane de romani din intreaga tara in legatura cu o serie de probleme majore despre care ar trebui sa stie chiar acum foarte multa lume, iar asta pentru ca aduce in discutie procentul mare de infectii asociate asistentei medicale din spitalele din Romania, ceva extrem de serios, in final.

Ministrul Sanatatii le spune romanilor ca trebuie sa fie extrem de vigilenti cand vine vorba despre infectiile de acest gen, iar asta pentru ca ele exista in toate spitalele, iar acum nimeni nu stie in realitate cate sunt, si cati oameni sunt cu adevarat afectati, astfel ca e bine sa fiti extrem de vigilenti.

“N-a existat o discutie, a exista to declaratie a domnului prim-ministru. Au fost doua evenimente mediatizate in ultimele saptamani, e vorba de un focar real la unul dintre cele doua spitale judetene de la Targu Mures. A fost un focar cu 6 cazuri de infectie la pacienti cu foarte multe alte afectiuni, si care erau spitalizati de multi timp, iar din pacate in decurs de o saptamana au fost 5 decese.

Cea de-a doua situatie a fost relatata de la Cluj, de la Spitalul Judetean, noi am investigat prin DSP, spital, avem un raport de acolo, si nu a fost un focar, ci un singur caz de deces, un copil prematur transferat de la Bistrita cu mai multe comorbiditati. Totdeauna, orice deces, mai ales a unui copil, este o chestiune foarte traumatizanta, mai ales pentru familie, dar si pentru societate.

Apropo de aceasta problema a infectiilor asociate asistentei medicale, practic prezenta unui om intr-o unitate medicala, simpla prezenta, fara nicio manopera, daca el dobandeste o infectie dupa 48 de ore de la internare, se considera ca e o infectie asociata asistentei medicale. Exista peste tot aceste infectii, nu putem sa negam existenta lor, si mai mult, eu n-am avut vreodata incredere in managerii care se laudau ca nu au infectii de ani de zile.

Ele nu pot fi evitate, exista peste tot, iar rapoartele din tarile dezvoltate din UE, SUA, arata ca circa 7% dintre pacientii internati in spitale dobandesc o astfel de infectie. Noi am plecat de la un nivel incredibil, de la 0.2%, am plecat la drum. In urma cu vreo 10 ani era 0.2%, si a inceput sa creasca, creste constant in fiecare an, am ajuns la o cifra acum in jur de 1%.

Cifra nu este reala, intre 1% si 7% este o diferenta, iar oricat de performant este sistemul medical romanesc, ma indoiesc ca o astfel de cifra poate fi luata in serios, mai ales ca noi avem in spate doua studii de prevalenta a acestor infectii.”