Alexandru Rafila: Anuntul de ULTIMA ORA cu o Premiera Decisa Oficial pentru Romania

Alexandru Rafila a facut un anunt de ultima ora foarte important, cu o premiera care a fost decisa pentru milioane de romani din intreaga tara, iar asta deoarece autoritatile din Europa vor sa aduca personal medical si din afara Uniunii Europene, si se discuta metode de echivalare a calificarii profesionale care sa simplifice lucrurile.

Alexandru Rafila vorbeste si despre ceea ce trebuie sa se schimbe in sistemul medical din Romania pentru ca serviciile de care beneficiaza romanii sa fie unele mult mai bune, pe masura asteptarilor tuturor, iar toate aceste schimbari vor veni in timp, autoritatile incercand sa le implementeze cat mai rapid.

“Deocamdata reflectam foarte serios, si as vrea sa organizam un nou examen de rezidentiat in aceasta primavara pentru locurile ramase neocupate. Sunt cateva sute de locuri neocupate la examenul de rezidentiat. La medicina de familie s-au ocupat aproape 90% dintre locurile scoase la concurs, dar la medicina de urgenta s-au ocupat foarte putina.

Trebuie sa facem medicina de urgenta foarte atractiva, este o criza de personal la serviciile de ambulanta, si inclusiv in unitatile de primiri-urgente, si trebuie sa gasim o solutie in asa fel incat strategia de resurse umane sa ofere suficient personal, sa fie un mecanism sa vedem de ce oamenii evita, nu e vorba ca lucreaza mult, ci trebuie sa existe un confort profesional.

Trebuie sa exista incredere in dezvoltarea coerenta a sistemului, care este parte a intregului sistem de sanatate. Vom organiza o intalnire regionala la nivel inalt anul viitor in luna martie in Romania, ea avand ca subiect exact problemele legate de resursa umana in sanatate. Participa reprezentantii a 53 de state ale regiunii europene a OMS.

Reprezentantii Comisiei Europene vor fi prezenti deasemenea, si ne dorim sa aducem in dezbatere sa gasim solutii, deoarece recunoasterea calificarii profesionale in Uniunea Europeana este foarte stricta, si nu poate fi facuta oricum, deci trebuie sa gasim parghiile prin care eventual flux de personal medical calificat din alte tari decat Uniunea Europeana, sa fie posibil, dar in niste conditii reglementate care sa poata fi aplicate.

Inclusiv proceduri de echivalare, sau completare a studiilor in tarile membre ale Uniunii Europene, pentru ca Romania trebuie sa adopte acelasi model ca si celelate state, recunoasterea calificarii profesionale fiind unul dintre cele care au fost dezbatute, si incheiate in momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007.”