Ministrul Sanatatii Anunta De ce NU Dispar Medicii, Ministrul PSD Detaliaza Viitorul Medicinei

Ministrul Sanatatii Anunta De ce NU Dispar Medicii Ministrul PSD Detaliaza Viitorul Medicinei

Ministrul Sanatatii face un foarte important anunt oficial despre care romanii ar cam trebui sa stie, iar asta pentru ca ofera informatii importante cu privire la viitorul medicinei, inclusiv in Romania, ministrul PSD afirmand ca telemedicina va juca un rol foarte important, dar asta nu inseamna ca medicii si personalul medical vor disparea.

Ministrul Sanatatii explica mai jos de ce telemedicina va juca un rol tot mai important in viitor in intreaga lume, iar asta pentru ca distantele foarte mari dintre pacienti si doctori nu vor mai conta multumita acestui nou mod de a face medicina, iar in Romania urmeaza sa avem deasemenea parte de implementarea sa.

“Componenta de telemedicină devine tot mai interesantă şi tot mai necesară. Pe de o parte, devine necesară pentru că este vorba despre accesul la servicii de sănătate al oamenilor mai ales în zone în care personalul medical este deficitar. Pe de altă parte, discutăm despre posibilitatea monitorizării pacienţilor şi oferirii de soluţii terapeutice chiar de la distanţă.

Serviciile de imagistică se pretează poate cel mai bine la această variantă, în care interpretarea investigaţiilor imagistice se face de la distanţă de personal specializat. Să nu credem că telemedicina şi digitalizarea vor înlocui vreodată medicii şi personalul medical. Eu, personal, consider că interacţiunea oamenilor cu medicul, atunci când au o suferinţă, este esenţială, pentru că ea oferă nu numai încredere, ci şi un anumit tip de percepţie legat de posibilitatea unei evoluţii favorabile.

Interacţiunile la distanţă sunt foarte plăcute, dar câteodată simţim şi nevoia să interacţionăm direct. Lucrul acesta nu trebuie neglijat şi nu trebuie hiperbolizată telemedicina sau utilizarea inteligenţei artificiale în diagnosticul şi tratamentul pacienţilor. Ea trebuie să fie complementară activităţilor medicale obişnuite.

Nu trebuie să le înlocuiască, ci trebuie să uşureze accesul, să îmbunătăţească calitatea vieţii pacienţilor. Nu aş aduce aceste soluţii în zona de înlocuire a personalului medical, de care avem nevoie în continuare şi lucrăm pentru dezvoltarea unei politici de resurse umane. Telemedicina este o soluţie pentru deficitul de personal medical, dar nu trebuie neapărat să ne gândim că îl înlocuieşte.

Prin telemedicină nu o să putem să facem intervenţii chirurgicale, o să putem acorda cel mult primul ajutor până vine un echipaj de ambulanţă. Avem oportunitatea să schimbă lucrurile şi trebuie schimbate urgent din punctul de vedere al digitalizării sau aş spune chiar redigitalizării, în sensul în care o soluţie informatică care să aibă toate componentele prevăzute de la început – mă refer aici şi la upgrade şi la mentenanţă.