Ministrul Sanatatii: Anunt privind IMPACTUL Major al SCHIMBARILOR Oficiale pentru Toata Romania

Ministrul Sanatatii Anunt IMPACTUL Major SCHIMBARILOR Oficiale Toata Romania

Ministrul Sanatatii le vorbeste milioanelor de romani din intreaga tara despre impactul major al schimbarilor oficiale care au fost gandite si pregatite pentru milioane de oameni din intreaga tara, cand vine vorba depre cabinetele de medicina de familie, carora le vor fi alocate finantari importante pentru achizitia de dotari.

Ministrul Sanatatii explica mai jos de ce masurile acestea sunt extrem de importante pentru Romania, dar si de ce este nevoie de mai multe masuri de acest gen pentru ca romanii sa poata beneficia de servicii medicale de cea mai buna calitate cat mai curand posibil, insa inclusiv pentru viitor, in toata tara.

Cabinetele de medicină de familie furnizează servicii medicale de complexitate redusă, care fac parte din pachetul de servicii de bază pentru persoanele asigurate, respectiv din pachetul minimal de servicii, pentru persoanele neasigurate. Aceste servicii se încadrează în servicii de asistență primară a sănătății (conform Organizației Mondiale a Sănătății). Ele sunt adresate populației generale și, în particular, populației vulnerabile.

Nici aici dezvoltarea acestor servicii nu determină, în niciun caz, un risc de denaturare a concurenței, deoarece ele vor fi susținute preponderent în mediul rural (unde acoperirea cu medici de familie este deficitară de la începutul funcționării sistemului de asigurări de sănătate, deși aici trăiesc 45% dintre cetățeni) și în zone geografice mai puțin deservite (în care volumul anual de servicii pe locuitor este inferior mediei naționale). În plus, serviciile au impact local.

Centrele comunitare integrate fac parte din ansamblul de programe de asistență medicală comunitară desfășurate de Ministerul Sănătății, având ca scop principal creșterea accesului populației și, în special, al grupurilor vulnerabile la servicii medico-sociale de calitate, sprijinind efortul de incluziune socială și medicală, urmărind un obiectiv social, susținut de principiul solidarității.

Care funcționează sub supravegherea statului, finanțat direct din contribuții de asigurări sociale și alte resurse de stat și care furnizează servicii gratuite pe baza acoperirii universale. Centrele comunitare sunt entități publice aflate în domeniul public al unităților administrativ- teritoriale. Beneficiarii serviciilor de asistență medicală comunitară sunt membrii comunității, cu precădere persoanele vulnerabile din punct de vedere medical sau social, cu accent pe populația din mediul rural și grupurile vulnerabile, inclusiv cele de etnie romă.

Serviciile prestate prin aceste centre comunitare integrate sunt prestate cu titlu gratuit pentru beneficiari. În ceea ce privește unitățile mobile de terapie intensivă neonatală de Nivel III, România nu deține, în acest moment, astfel de echipaje. Se urmărește dotarea fiecărui centru regional cu o astfel de unitate, care ar permite transportul în siguranță al pacienților neonatali în stare critică, în funcție de necesitate.”