Ministrul Educatiei: IMPACTUL Masurilor de URGENTA Explicat Elevilor, Parintilor, Profesorilor

Ministrul Educatiei IMPACTUL Masurilor URGENTA Explicat Elevilor Parintilor Profesorilor

Ministrul Educatiei a decis sa explice in mod oficial impactul masurilor de urgenta pe care Guvernul Romaniei a fost obligat sa le ia, Ligia Deca declarand in cadrul unei conferinte de presa, tinuta in urma unei sedinte de Guvern, ceea ce presupun modificarile care vor afecta scolile si liceele din tara.

Ministrul Educatiei vorbeste atat despre impactul asupra Evaluarii Nationale, dar si a Bacalaureatului 2023, Ligia Deca acordand importanta serioasa inclusiv cresterilor salariale de care vor beneficia foarte multe dintre carele din invatamant, in baza acestei ordonante de urgenta, publicata si in Monitorul Oficial.

“Am văzut cu toții semnalul de alarmă tras de către personalul din învățământ și ultimele 3 săptămâni ne-au dat măsura demnității oamenilor care ne construiesc viitorul, educându-ne copiii. Prioritatea noastră, la Ministerul Educației, a fost să continuăm garantarea dreptului la educație. Sigur, nu am negat în niciun moment dreptul cadrelor didactice de a cere un sprijin mai mare din partea statului și considerăm că îl merită cu prisosință.

Așa cum știți, conform calendarului actual, pe 13 iunie ar fi trebuit să se termine perioada de încheiere a situațiilor școlare pentru clasa a VIII-a și pentru clasa a XII-a sau clasa a XIII-a la seral și frecvență redusă. Această dată se va prelungi până pe 16 iunie. În cazul celorlalte clase, nu se impun în acest moment modificări, ele având cursuri până pe 16 iunie; deci, practic, în acest moment toate clasele, toți elevii, până pe 16 iunie, trebuie să aibă situația școlară încheiată.

La fel, înscrierile pentru Bacalaureat și pentru Evaluarea Națională se vor prelungi până pe 16 iunie. Discuțiile cu reprezentanții sindicali au evoluat, așa cum știți, de la o săptămână la alta, la fel și unele dintre revendicări. Este clar pentru toată lumea că trebuie să facem tot ceea ce ne stă în putință pentru ca elevii să-și poată susține examenele naționale și pentru ca procesul educațional în acest an să se finalizeze cu bine.

Așa cum bănuiți, Ministerul Educației, alături de întreg Guvernul, a căutat soluții în tot acest timp și mă bucur că au fost identificate soluții pentru această creștere suplimentară, care a fost avansată astăzi, în discuțiile cu federațiile sindicale.

De la 18-25%, cât era în funcție de, mă rog, funcție, grad didactic ș.a.m.d. până la 25% efortul bugetar este în jur de 700 de milioane de lei în plus față de cele 2,2 miliarde care au fost deja aduse ca impact de Ordonanța 53. Majorările se adoptă de la data în care actul normativ intră în vigoare. Legea nu retroactivează. Deci, ele vor fi acordate de la momentul în care actul normativ se publică în Monitorul Oficial.”