Ministrul Sanatatii: 2 Foarte IMPORTANTE Anunturi Oficiale care Vizeaza Milioane de Romani

Ministrul Sanatatii 2 Foarte IMPORTANTE Anunturi Oficiale Vizeaza Milioane Romani

Ministrul Sanatatii aduce in atentia a milioane de romani din toata tara 2 foarte importante anunturi oficiale de ultima ora, primul dintre ele avand legatura cu medicii din Romania si malpraxisul, el afirmand ca nu se incearca dezincriminarea activitatii medicale, chiar daca unii doctori cer acest lucru acum.

Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos despre initiativele legate de legislatia privind malpraxisul in Romania, iar separat de asta aduce in atentie inclusiv faptul ca Educatia pentru Sanatate trebuie sa fie predata in scolile din Romania, pentru ca disciplina este benefica pentru elevii din Romania, in final.

“În spaţiul public circulă tot felul de informaţii legate de malpraxis şi de faptul că se încearcă dezincriminarea activităţii medicale. Suntem perfect de acord. Ministerul Sănătăţii, din păcate, nu a primit din partea Colegiului Medicilor din România niciun fel de document oficial. Am avut o discuţie preliminară în urmă cu mult timp cu domnul profesor Daniel Coriu.

Sprijinim orice fel de iniţiativă legislativă, care însă trebuie să respecte două lucruri: trebuie să respecte independenţa profesională a medicilor, pe de o parte, şi să încurajeze activitatea medicală şi să descurajeze medicina defensivă, cu precizarea că această dezincriminare are anumite limite, pentru că o acţiune penală a unei persoane fizice nu poate fi împiedicată de nicio lege.

Pentru că este anticonstituţional, deci trebuie să înţelegem lucrul ăsta. Şi al doilea lucru care cred că este extrem de important şi aş vrea ca toată lumea, mai ales colegii medici, să îl reţină: nu trebuie să avem o lege a malpraxisului care să pună în funcţiune un mecanism care să înrobească medicii din punct de vedere financiar.

Nu trebuie să ajungem în situaţia în care medicii să trebuiască să plătească sume mari de bani după un an, doi ani de funcţionare a unei astfel de legi, încât ei să îşi poată dobândi dreptul de liberă practică. Dreptul de liberă practică al unui medic este sfânt, nu trebuie condiţionat de plata unor sume mari către societăţile de asigurări.

Educaţia pentru sănătate trebuie sprijinită de specialişti, dar predată de profesori. Avem doar un an la dispoziţie în care trebuie să pregătim profesori de biologie, diriginţi pentru modulele din învăţământul primar, gimnazial şi liceal. Cred că asta este soluţia corectă. În anul 2002, a fost lansat Programul ‘Educaţie pentru sănătate’ în şcoala românească, dar de 21 de ani a rămas facultativ.”