Ministrul Sanatatii: Modificarile de ULTIMA ORA pentru Cabinetele de Familie din Toata Romania

Ministrul Sanatatii Modificarile ULTIMA ORA Cabinetele Familie Toata Romania

Ministrul Sanatatii pregateste semnarea unui nou ordin foarte important cu privire la cabinetele de familie din toata Romania, iar asta deoarece el vizeaza normele metodologice privind infiintarea, organizarea si functionarea cabinetelor medicale, Alexandru Rafila intentionand sa faca schimbarile de mai jos.

Ministrul Sanatatii vrea sa faca aceste modificari pentru toata Romania, ideea pe care o are Alexandru Rafila fiind ca romanii sa beneficieze, in final, de servicii medicale de calitate mai buna multumita lor, asa ca daca sunteti interesati sa aflati ce se va intampla, puteti citi mai jos tot ceea ce este nou.

“Potrivit prevederilor art. 5 alin.(2) și (3) din Anexa nr. 1 la Ordinul ministrului sănătății nr. 153/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea cabinetelor medicale, cu modificările și completările ulterioare, pentru cabinetele medicale fără personalitate juridică, modificarea obiectului de activitate al cabinetului medical, indiferent de forma de organizare.

Se va face cu autorizarea direcţiei de sănătate publică în a cărei rază teritorială funcţionează cabinetul medical, iar în cazul modificării obiectului de activitate al cabinetului medical, indiferent de forma de organizarem (individual/grupat/asociat/societate civilă), în baza avizului eliberat de Colegiul Medicilor din România, direcţiile de sănătate publică vor elibera un certificat-anexă la certificatul de înregistrare a cabinetului în Registrul unic al cabinetelor medicale.

Astfel articolul se limitează la reglementarea modificărilor legate de obiectul de activitate privind serviciile medicale furnizate, conform autorizației sanitate de funcționare, insă nu include și alte modificări care pot interveni precum cele privind numele titularului cabinetului, adresa (mutarea sediului), sau alte date care au stat la baza eliberării certificatului de înregistrare, au fost menționate în cuprinsul acestuia și care s-au modificat ulterior.

Totodată se observă faptul că, pentru cabinetele cu personalitate juridică actul normativ nu prevede emiterea certificatului anexă, pentru consemnarea modificărilor ulterioare ivite după emiterea certificatului de înregistrare în Registrul Unic al cabinetelor medicale. Asadar, în vederea unei proceduri clare și unitare privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea cabinetelor medicale, pentru includerea și altor modificări care pot să apară ulterior înființării cabinetului medical, propunem următoarele modificări.

Menționarea în cuprinsul capitolului IV ”Dispoziții finale”, atât pentru cabinetele fără personalitate juridică, cât și pentru cabinetele cu personalitate juridică, condițiile de emiterea a certificatului de înregistrare anexă în cuprinsul prevederilor art. 321. Abrogarea art. 201, având în vedere că prevederile acestuia se regăsesc în cuprinsul art. 321, iar sintagma de certificat supliment, nu se justifică, având în vedere consemnarea certificatului anexă. Abrogarea prevederilor alin.(2) și (3) din cuprinsul art. , acestea fiind regăsite în cuprinsul art. 321.”