Ministrul Sanatatii: Masurile de ULTIMA ORA ale Romaniei privind Medicamentele Vandute Romanilor

Ministrul Sanatatii Masurile ULTIMA ORA Romaniei Medicamentele Vandute Romanilor

Ministrul Sanatatii anunta in mod oficial o serie de masuri de ultima ora, care au fost luate in Romania, cand vine vorba despre vanzarea de medicamente, iar asta pentru ca Alexandru Rafila participa la sedinta anuala a Biroului Regional OMS, de la Astana, iar tara noastra a fost inscrisa in proiectul CHESSMEN.

Ministrul Sanatatii explica mai jos de ce este important acest proiect pentru viitorul Romaniei, el fiind unul care nu ar trebui sa fie ignorat de catre autoritatile de la Bucuresti, iar asta pentru ca tara noastra poate beneficia substantial de pe urma lui, mai multe detalii fiind disponibile mai jos.

“Prima zi a dezbaterilor organizate la Astana, cu ocazia ședinței anuale a Biroului Regional OMS Europa, a adus în prim plan politicile din cele 53 de state membre referitoare la asistența medicală primară. Medicina de familie poate oferi servicii medicale de bună calitate, aproape de pacienți, ținând cont de nevoile de sănătate ale comunităților. Intervenția ministrului sănătății, Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, a descris modelele de bune practici care se dezvoltă în România, prin trei acțiuni prioritare.

Prevenție și screening pentru detecția precoce a bolilor; investiții și extinderea competențelor profesionale ale medicilor de familie, pentru a putea diagnostica și trata pacienții în proporție cât mai mare; parteneriatul cu autoritățile locale care pot asigura condiții atractive pentru oferirea serviciilor de asistență medicală primară în comunitățile pe care le conduc.

România – parte a Proiectului de acțiune comună «CHESSMEN» privind gestionarea discontinuităților în aprovizionarea cu medicamente. Ministerul Sănătății și Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) implementează proiectul de acțiune comună CHESSMEN (Coordonarea și armonizarea sistemelor existente pentru gestionarea discontinuităților în aprovizionarea cu medicamente – Rețeaua europeană).

Alături de alte 27 de autorități de reglementare în domeniul farmaceutic, din 21 de state membre ale Uniunii Europene/Spațiului Economic European (UE/SEE). În ultimii ani, la nivel global, lipsa unor medicamente sau discontinuitatea în aprovizionarea cu medicamente a devenit o problemă majoră, cu impact negativ în domeniul sănătății publice, respectiv a accesului pacienților la tratamente. Fie că vorbim de probleme legate de producție, dificultăți întâmpinate pe lanțul de distribuție sau politici de reglementare în domeniul prețurilor la medicamente.

Impactul asupra populației este același: lipsa medicamentelor. Prin urmare, cauzele care generează aceste riscuri sunt multiple, fiind necesară identificarea unor soluții si strategii complexe. În acest context, în scopul sprijinirii statelor membre în implementarea proceselor și măsurilor adecvate pentru rezolvarea acestui deficit, a fost elaborat proiectul de acțiune comună CHESSMEN.”