Ministrul Educatiei: Noul Apel IMPORTANT pentru Scolile din Romania, Masura Pusa in Aplicare in Tara

Ministrul Educatiei Noul Apel IMPORTANT Scolile Romania Masura Pusa Aplicare Tara

Ministrul Educatiei a anuntat in mod oficial un nou apel foarte important cu privire la scolile din toata Romania, iar asta pentru ca Ligia Deca aduce acum in atentia tuturor elevilor lansarea celei de-a doua runde a PNRAS, un program pentru reducerea abandonului scolar, finantat din fonduri europene.

Ministrul Educatiei explica mai jos cat de important este acest program, dar si cat de mult bine poate face, separat aducand in discutie masurile importante care au fost luate in ceea ce priveste doctoratele si felul in care sunt remunerati romanii care aleg sa urmeze cursurile unei scoli doctorale acum.

“Am deschis apelul „Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS) Runda a II-a – Școli mici” pentru: reducerea absenteismului; creșterea rezultatelor școlare, inclusiv recuperarea pierderilor în învățare/întârzierilor în dezvoltarea competențelor de bază (scris, citit, socotit), respectiv a competențelor corespunzătoare vârstei elevilor; Creșterea motivației elevilor pentru învățare și continuarea studiilor.

Dezvoltarea abilităților socio-emoționale, inclusiv autonomie, perseverență, abilități sociale, comunicare și colaborare. În cadrul acestei investiții, unitățile de învățământ eligibile vor fi sprijinite astfel: prin grant alocat direct unității de învățământ, pentru o categorie de activități eligibile și necesare la nivel de unitate de învățământ; prin achiziții centralizate, realizate de Ministerul Educației, prin UMPFE, pentru unitățile de învățământ, cu scopul de a le sprijini din punct de vedere administrativ.

Încă de la începutul mandatului meu, mi-am propus să dau un nou suflu studiilor doctorale din România. În această toamnă, bursa unui student doctorand pe loc bugetat a crescut de la 1700/1950 de lei, la 3.200 de lei. Parte din demersurile de a redefini statutul studentului doctorand, Proiectul de Regulament-cadru privind studiile doctorale.

Pe care Ministerul Educației l-a lansat în consultare publică, reflectă o altă viziune asupra acestui segment de studii din România. Studenții doctoranzi vor fi încadrați fie ca asistenți de cercetare, fie ca asistenți universitari, pe perioadă determinată. Respectarea normelor și a politicilor privind etica și integritatea academică sunt o prioritate. Pentru a crește procesul de transparentizare a studiilor doctorale.

Tezele vor fi elaborate pe baza standardelor cuprinse în Ghidul național privind redactarea tezelor de doctorat. De asemenea, pentru prima dată, ne asumăm un procent din numărul total de studenți doctoranzi care să efectueze un stagiu de pregătire în străinătate sau o altă formă de mobilitate. În același timp, creăm mecanisme astfel încât să reducem abandonul și să îi sprijinim pe studenții doctoranzi provenind din medii socioeconomice defavorizate. Îmi doresc ca toți studenții doctoranzi să își îndeplinească obiectivele propuse.”