Ministrul Sanatatii: Explicatii de ULTIMA ORA si Masuri IMPORTANTE pentru Sistemul Medical

Ministrul Sanatatii Explicatii ULTIMA ORA Masuri IMPORTANTE Sistemul Medical

Ministrul Sanatatii ofera o serie de explicatii de ultima ora pentru romanii din intreaga tara, care sunt interesati sa afle care este situatia pacientilor de la Spitalul de Psihiatrie din Murgeni, internati in urma unei toxiinfectii alimentare, Alexandru Rafila oferind detalii cu privire la ceea ce ar putea fi in spatele tragediei.

Ministrul Sanatatii vorbeste deasemenea mai jos si despre masurile care au fost luate pentru sindicalistii din sanatate, nemultumiti de conditiile de munca din sistemul medical, Alexandru Rafila incercand sa gaseasca solutiile potrivite pentru revendicarile pe care acestia le au in momentul de fata, cu detalii mai jos.

“Managementul spitalului răspunde totdeauna pentru modul de administrare a hranei, indiferent în subordinea cui este unitatea sanitară respectivă, aici discutăm despre o unitate sanitară aflată în subordinea Primăriei din localitatea Murgeni. Întrebarea dvs. este, cum să spun, firească, dar răspunsul e următor: trebuie să învățăm să respectăm regulile.

Si să respectăm legea, pentru că aici e vorba de nerespectarea unor proceduri și de oferirea de hrană care nu provenea dintr-o sursă care să fie autorizată pentru pregătirea şi distribuția hranei. Opinia mea este că nu a fost vorba despre o infecție bacteriană, pentru că o infecție bacteriană are nevoie de un anumit timp să evolueze.

Da, am discutat cu dânşii. I-am rugat, pentru că e a doua oară când fac acest protest – în primul rând trebuie să vă prezint și situația anterioară. Ieri am avut o întâlnire cu mai multe federații sindicale care reprezintă angajaţi din direcţiile de sănătate publică, funcționari publici ș.a.m.d. Revendicările celor din Ministerul Sănătății sunt similare cu ale celor de la Direcțiile de Sănătate publică.

Am stabilit împreună că trebuie să ne întâlnim și să venim cu un set de propuneri concrete, care să poată să fie înaintate Guvernului și, eventual, cu un calendar de implementare a acestor măsuri. Pe cei din minister i-am rugat ca doleanțele lor să le transmită în scris. Au fost doar verbale, au fost diverse scandări. Nu pot să mă duc în guvern sau în coaliție să susțin doar niște scandări.

Trebuie să fie clare și să propună și soluții pentru rezolvarea lor într-un cadru legal, pentru că, în mod evident, modificările salariale ale angajaților din sistemul de sănătate nu sunt în competența Ministerului Sănătății, necesită acordul întregului Guvern, al coaliției și știți bine, cum s-a întâmplat la casele de asigurări de sănătate, a fost vorba despre o lege votată în Parlament. Şi atunci trebuie urmată aceeași cale și pentru restul angajaților din sectorul de sănătate.”