Calea Lactee: Dezvaluirea IMPORTANTA Facuta de un Studiu privind Miscarile Stelelor

Calea Lactee Dezvaluirea IMPORTANTA Facuta Studiu Miscarile Stelelor

Într-un studiu recent realizat de fizicienii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), a fost descoperit un fapt surprinzător despre galaxia noastră, Calea Lactee. Prin analiza datelor obținute de telescopul spațial Gaia și sondajul APOGEE, echipa a constatat că stelele situate mai departe de discul galactic călătoresc mai lent decât se anticipase, comparativ cu cele aflate mai aproape de centrul galaxiei. Această descoperire sugerează posibilitatea ca nucleul gravitațional al Căii Lactee să fie mai ușor în masă și să conțină mai puțină materie întunecată decât se credea anterior.

Telescopul Gaia, aflat în orbită, urmărește locația precisă, distanța și mișcarea a peste 1 miliard de stele din Calea Lactee, în timp ce APOGEE este un sondaj terestru. Fizicienii de la MIT au analizat măsurătorile lui Gaia pentru peste 33.000 de stele, inclusiv unele dintre cele mai îndepărtate stele din galaxie, determinând „viteza circulară” a fiecărei stele, adică cât de repede se învârte o stea în discul galactic în funcție de distanța sa față de centrul galaxiei.

Oamenii de știință au creat un grafic al vitezei fiecărei stele în funcție de distanța ei pentru a produce o curbă de rotație – un instrument standard în astronomie care indică cât de rapid se rotește materia la diferite distanțe de centrul unei galaxii. Această curbă oferă indicii despre cantitatea de materie vizibilă și întunecată răspândită prin galaxie.

„Am fost foarte surprinși să vedem că această curbă a rămas constantă până la o anumită distanță, după care a început să scadă”, explică Lina Necib, profesor asistent de fizică la MIT. „Aceasta înseamnă că stelele din exterior se rotesc mai lent decât ne așteptam, un rezultat cu adevărat surprinzător.”

Echipa a interpretat noua curbă de rotație ca o distribuție a materiei întunecate, care ar putea explica încetinirea stelelor exterioare. Astfel, au ajuns la concluzia că nucleul Căii Lactee este posibil să fie mai puțin dens și să conțină mai puțină materie întunecată decât se presupunea.

Calea Lactee: Dezvaluirea IMPORTANTA Facuta de un Studiu privind Miscarile Stelelor

„Această descoperire contrazice alte măsurători”, afirmă Necib. „Există o discrepanță undeva, și este fascinant să descoperim unde, pentru a avea o imagine coerentă a Căii Lactee.”

Rezultatele studiului sunt raportate în numărul din această lună al Monthly Notices of the Royal Society Journal. Coautorii studiului de la MIT, inclusiv Necib, sunt Xiaowei Ou, Anna-Christina Eilers și Anna Frebel.

Spre deosebire de curbele de rotație anterioare, care indicau o scădere graduală, echipa a observat că noua curbă prezintă o scădere mai pronunțată la marginea exterioară a galaxiei. Această scădere neașteptată sugerează că, deși stelele pot călători la viteze similare până la o anumită distanță, ele încetinesc brusc la distanțe mai mari. Astfel, stelele de la periferia galaxiei par să se miște mai încet decât era de așteptat.

Când echipa a corelat această curbă de rotație cu cantitatea de materie întunecată necesară în întreaga galaxie, au dedus că nucleul Căii Lactee ar putea conține mai puțină materie întunecată decât se estima anterior.

„Această descoperire creează un conflict cu alte măsurători și înțelegerea completă a acestui fenomen va avea implicații profunde”, subliniază Necib. „Ar putea indica existența unor mase ascunse dincolo de marginea discului galactic sau ne-ar putea determina să reconsiderăm starea de echilibru a galaxiei noastre. Căutăm să găsim răspunsuri în cercetările viitoare, folosind simulări de înaltă rezoluție pentru galaxii similare Căii Lactee.”