Un Plasture Inovator Pentru Monitorizarea Tumorilor Prin Smartphone

Un Plasture Inovator Pentru Monitorizarea Tumorilor Prin SmartphoneO echipă de cercetători ai Universității Naționale Tsing Hua, împreună cu cei de la Universitatea Medicală din Taipei, a dezvoltat un plasture cutanat capabil să monitorizeze dimensiunea unei tumori situată chiar sub piele. Într-un articol publicat în jurnalul ACS Nano, grupul a descris modul în care au creat plasturele, principiul său de funcționare și performanța acestuia în timpul testelor efectuate pe șoareci.

Unele tumori se dezvoltă imediat sub suprafața pielii, pe care medicii aleg să nu le îndepărteze imediat dintr-o varietate de motive medicale. Astfel de tumori sunt de obicei tratate cu medicamente și/sau terapie prin radiații. În astfel de scenarii, clinicienii trebuie să monitorizeze regulat dimensiunea tumorii pentru a determina eficacitatea terapiilor. Pentru aceasta, pacienții trebuie să se prezinte la o facilitate medicală unde sunt efectuate teste, cum ar fi RMN-urile, pentru a determina dimensiunea tumorii.

În această nouă cercetare, echipa a găsit o metodă mult mai simplă de a efectua astfel de măsurători – aplicând un plasture pe piele care poate monitoriza constant dimensiunea unei tumori folosind un software rulat pe un smartphone.

Echipa de cercetare descrie plasturele lor ca fiind un autocolant extensibil, deoarece poate să se conformeze caracteristicilor unei tumori. Este fabricat dintr-un plastic moale și extensibil, cu un adeziv pe o parte. Pentru a funcționa ca un dispozitiv de monitorizare, plasticul a fost îmbibat cu hafniu, un metal creat prin amestecarea argintului cu oxigenul.

Metalul rezultat a fost prelucrat în nanoparticule de 100 nm înainte de a fi amestecat cu plasticul. Când este aplicat pe piele, chiar deasupra locației unei tumori, proprietățile plasturelui sunt modificate de schimbările în alinierea nanoparticulelor și proprietățile lor electrice pentru a dezvălui dimensiunea tumorii.

Cercetătorii și-au testat plasturele pe șoareci cu tumori de mărimea unui bob de orez și au constatat că acesta poate urmări cu acuratețe dimensiunea tumorii până la șapte zile. Echipa notează că, în cazul în care plasturele lor va trece de testele suplimentare și va fi inclus în regimurile de tratament, pacienții vor putea să vadă singuri cât de bine evoluează tratamentul lor. De asemenea, datele din aplicația smartphone-ului ar putea fi trimise zilnic medicului lor.