Alexandru Rafila: 2 Anunturi foarte IMPORTANTE care Vizeaza MILIOANE de Romani din Toata Tara

Ministrul Sanatatii face 2 anunturi extrem de importante care vizeaza milioane de romani din toata tara, deciziile anuntate tuturor oamenilor acum.

Alexandru Rafila 2 Anunturi IMPORTANTE Vizeaza MILIOANE Romani Toata Tara

Alexandru Rafila a facut 2 anunturi extrem de importante, care vizeaza milioane de romani din toata tara, iar asta pentru ca ministrul Sanatatii aduce in imediata noastra atentie faptul ca spitalele din iasi si Cluj vor fi unele dintre cele mai avansate din Uniunea Europeana, din toate punctele de vedere, dupa constructie.

Alexandru Rafila vorbeste mai jos despre masurile care se iau pentru ca aceste spitale sa poata furniza servicii medicale la cel mai inalt nivel, dar si ce decizii se iau in cazul problemei romanilor care sufera de o boala rara, in special cand vine vorba despre descoperirea din timp a acestora de catre medici.

“Vor fi cu siguranta cele mai avansate spitale din Romania si probabil ca unele dintre cele mai avansate spitale din Uniunea Europeana, ca si nivel de furnizare a serviciilor, deservind zona Moldovei, zona Transilvaniei si Oltenia. Bucurestiul, de exemplu, care are multe spitale de urgenta, poate sa faca fata in alt mod, dar cu siguranta si in Bucuresti e nevoie de noi institutii spitalicesti care sa corespunda acestor standarde de calitate a ingrijirii pacientilor.

Cred ca mesajul puternic pe care trebuie sa il dam cu totii, pentru ca de data asta este un mesaj adevarat, nu este un mesaj demagogic, este urmatorul: Romania construieste spitale. Fie ca discutam de spitale din Programul National de Redresare si Rezilienta, care au un termen relativ scurt de realizare, fie ca discutam de aceste spitale regionale care au un termen putin mai lung si au o sursa de finantare diferita, le construim. Acesta este lucrul cel mai important.

Este o estimare legată de un milion de pacienţi din România care au o boală rară, ceea ce face ca acest tip de patologie să fie una dintre cele mai frecvente, nu cea mai rară, până la urmă, dacă cumulăm cele câteva mii de boli rare care vedeţi că sunt identificate în plus, an de an, şi care reprezintă o provocare, pentru că resursele terapeutice, de multe ori, sunt limitate.

Eu cred că, în acest an, putem să facem trei lucruri care cred că sunt posibil de realizat: să avem un centru de coordonare a activităţii, pentru că este o problemă multidisciplinară, nu este o problemă care ţine de o singură specialitate medicală, pe de o parte. 

Pe de altă parte extinderea screeningului la naştere pentru câteva patologii, care trebuie, însă, să nu le decidem noi, la Minister. Trebuie să existe un punct de vedere profesional care să recomande detecţia precoce a celor care pot să fie detectate precoce şi pot să beneficieze, eventual şi de resurse terapeutice.”