Ministrul Sanatatii: Ordonanta de URGENTA Adoptata de Guvern cu Schimbari pentru Milioane de Romani

Ministrul Sanatatii vorbeste despre o noua ordonanta de urgenta, care a fost adoptata de catre Guvernul Romaniei cu schimbari pentru toti romanii.

Ministrul Sanatatii Ordonanta URGENTA Adoptata Guvern Schimbari Milioane Romani

Ministrul Sanatatii a anuntat o noua Ordonanta de Urgenta adoptata de catre Guvernul Romaniei, cu o serie de masuri extrem de importante pentru milioane de romani, Alexandru Rafila confirmand operationalizarea unui imprumut de 2.6 miliarde de euro pentru constructia de spitale si nu doar atat.

Ministrul Sanatatii ofera mai jos multiple informatii importante cu privire la ceea ce se va face cu acesti bani, iar asta in conditiile in care Romania are nevoie de spitale noi, dotate cu aparatura de ultima generatie, dar si oameni care sa ofere asistenta medicala de care au intr-adevar nevoie romanii chiar acum.

“Pe scurt, e vorba despre o ordonanță de urgență mult așteptată, care face posibilă operaționalizarea unui împrumut de 2,6 miliarde de euro, adică 13 miliarde de lei, pentru construcția de unități spitalicești, fie în centre județene, spitale județene de urgență, spitale monospecialitate, institute sau la nivelul municipiilor sau orașelor.

Sumele maxime pentru care se poate face aplicația sunt diferite, le-a prezentat colegul meu, două miliarde pentru spitalele din principale centre din țară – asta nu înseamnă că o să fie toate sau o să fie neapărat de două miliarde, asta e suma maximă – 350 de milioane de lei pentru spitalele municipale și pentru spitale orășenești, 250 de milioane de lei.

Dvs știți că noi avem proiecte în derulare pe mai multe axe. Cea mai cunoscută este legată de PNRR. Acolo au fost aprobate 27 de proiecte de investiții. În plus, în cele trei spitale regionale Cluj, Iași și Craiova, centrele de mari arși, la Târgu Mureș, la Timișoara și la București, e normal ca și alte unități administrativ-teritoriale care au unități medicale spitalicești pe teritoriul lor să aibă o șansă în dezvoltarea infrastructurii spitalicești.

Gândiți-vă că în PNRR, așa cum l-am găsit noi, 22 de județe din țară erau excluse și nu figurau pe lista unor investiții care ar fi putut să fie eligibile. Așa că se va crea un echilibru la nivel național și se va asigura accesul oamenilor la servicii de sănătate până spre sfârșitul acestui deceniu, încât atât în orașele-municipiu sau cu reşedinţă de județ.

In municipii, în orașe, asistența medicală să fie modernizată, iar ceea ce urmează să facem noi în perioada următoare, pentru că acest fond, dacă vreți, este gestionat de MIPE, dar Ministerul Sănătății este partenerul instituțional, trebuie să facem într-un timp foarte scurt, și o vom face, pentru că avem deja experiența de la PNRR, o hotărâre de guvern.”