Alexandru Rafila: Masurile IMPORTANTE de ULTIM MOMENT Anuntate Oficial pentru Sistemul Medical

Alexandru Rafila anunta masurile importante de ultim moment pentru sistemul medical din Romania, iata ce decizii au fost luate pentru romani.

Alexandru Rafila Masurile IMPORTANTE ULTIM MOMENT Anuntate Oficial Sistemul Medical

Alexandru Rafila a facut 3 anunturi foarte importante cu privire la masurile oficiale luate in Romania, ministrul Sanatatii vorbind intr-o prima faza despre colaborarea foarte buna pe care Romania o are cu Banca Mondiala in ceea ce priveste finantarea proiectelor pentru sistemul public de sanatate in fiecare an.

Alexandru Rafila vorbeste deasemenea in mod oficial inclusiv despre recuperarea decalajului de 6 luni in constructia spitalelor regionale, ce a generat problemele de constructie, dar si situatia privind dozele de vaccin impotriva Coronavirus, 7 milioane fiind distruse recent, inainte ca alte zeci de milioane sa trebuiasca sa fie livrate.

“Unul dintre cele mai importante parteneriate pe care le are România în domeniul Sănătății este cel cu Banca Mondială. Împreună, am realizat investiții în domenii sensibile, radioterapie pentru pacienții oncologici, creșterea capacitații de răspuns a secțiilor de terapie intensivă în momente critice sau construirea celor trei centre de mari arși.

Mă bucur că în urma discuțiilor avute cu doamna Vicepreședinte Antonella Bassani și domnul Juan Pablo Uribe, Directorul general la nivel global pe sănătate, a fost apreciată evoluția rapidă a reformelor, prin dezvoltarea prioritară a serviciilor de medicină de familie și a ambulatoriilor de specialitate din domeniul medical înregistrate în ultimii doi ani, precum și avansul investițiilor deblocate la începutul anului 2022.

Mă bucur că a fost recuperat decalajul, iniţial era un decalaj de circa şase luni, între Iaşi, Cluj şi Craiova, în sensul în care Craiova era puţin rămas în urmă. Craiova a recuperat pentru că nu au existat contestaţii. Până la jumătatea acestui an veţi vedea lucrări efective la cele trei spitale. Ele au un termen de execuţie de 48 de luni. Cred că din acelaşi motiv pentru care nu am construit autostrăzi. Este exact acelaşi motiv.

S-au achiziţionat efectiv 36 – 37 milioane de doze, astea sunt doze care s-au şi utilizat. Circa 7 milioane de doze au fost distruse sau urmează să fie distruse în perioada următoare, circa 3 milioane de doze mai sunt în depozite. O cantitate de aproape 29 de milioane de doze pentru care exista angajamentul României să le achiziţioneze nu au mai fost achiziţionate, fac oboectul litigiului cu compania Pfizer.

Ee sper să găsim o soluie până la urmă, poate o soluţie negociată. Am aruncat destule vaccinuri. Unii dintre producători au fost extrem de corecţi şi înţelegători şi nu au mai continuat solicitările de achiziţionare de vaccin. Moderna de exemplu a încheiat contractul şi nu a mai solicitat achiziţionarea.”