Ministrul Sanatatii anunta in mod oficial o masura de ultim moment pentru romanii din toata tara, iar asta pentru ca in atentia oamenilor este adusa decizia lui Alexandru Rafila de a crea un registru de boli, care urmeaza sa fie operationalizat in perioada urmatoare cu ajutorul STS, conform ministrului.
Ministrul Sanatatii explica mai jos de ce sunt importante aceste registre de boli pentru Romania, dar si cum vor fi ele puse in aplicare, separat vorbind despre situatia unui spital din Romania care nu are bani de functionare, afirmand ce ar trebui sa faca managerii pentru a rezolva aceasta problema.
“Apropo de registrele de boli, noi lucrăm foarte serios la acest lucru şi în perioada imediat următoare Institutul Naţional de Sănătate Publică va demara procedurile de achiziţie publică pentru realizarea acestei platforme informatice, cu sprijinul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale. Avem nişte ţinte, Registrul naţional de cancer de exemplu, pentru care există în momentul de faţă baza legală, dar trebuie să existe şi registrul ca atare, alături de alte registre pentru principalele patologii din România.
Sunt, zic eu, într-o procedură avansată de realizare a caietelor de sarcini pentru realizarea achiziţiilor publice, care să permită până la sfârşitul acestui an operaţionalizarea câtorva din aceste registre şi cu siguranţă pentru zona aceasta a patologiilor cardiovasculare va exista un răspuns din partea Ministerului Sănătăţii.
Sper să fim mult mai prolifici din punct de vedere al realizării registrelor pentru principalele patologii care afectează pacienţii din România şi care să ne permită şi prioritizarea serviciilor de sănătate, pe de o parte, şi o alocare a resurselor care să corespundă realităţii în ceea ce priveşte aceste patologii şi oamenii care au nevoie de tratament.
Inclusiv estimarea costurilor cu medicaţia, mai mult sau mai puţin inovativă, nu se poate realiza dacă nu există astfel de registre care să fie operaţionale. În mod evident, această întârziere care există în România trebuie să fie rezolvată, iar noi cu siguranţă o să o rezolvăm până la sfârşitul acestui an. O să vedeţi că primele registre vor deveni operaţionale până la sfârşitul anului.
Dacă ai trei sferturi sau două treimi din paturi goale, evident că nu o să ai niciodată bani, decât pentru salarii. Mie mi se pare chiar că are prea mulţi bani. De unde să plătească salarii, dacă el are 40% din paturi ocupate şi 60% goale, pentru că înseamnă că spitalul nu oferă servicii medicale. Spitalele trebuie să ofere servicii medicale. Ar putea să ofere servicii medicale dacă îşi restructurează structura, dacă fac servicii care aduc bani.”