Ministrul Educatiei a publicat o noua Hotarare de Guvern, care urmeaza sa fie adoptata in perioada urmatoare, iar asta deoarece ea are in vedere o serie de decizii importante despre care Ligia Deca vorbeste mai jos, ele vizand cifrele de scolarizare pentru scolile din toata Romania, incepand de anul viitor.
Ministrul Educatiei explica mai jos pe ce anume se bazeaza propunerile pentru aceste noi cifre de scolarizare gandite pentru scolile din toata Romania, iar asta pentru ca e nevoie de modificari, astfel incat elevii din toata tara sa se bucure de cele mai bune experiente educationale in cursul anului urmator in tara.
“Cifrele de școlarizare propuse prin prezentul act normativ, pentru învățământul preuniversitar, asigură: cuprinderea tuturor copiilor/elevilor din învățământul obligatoriu în sistemul de învățământ preuniversitar, pe nivelul și forma de educație corespunzătoare vârstei și dezvoltării psihomotorii a acestora; accesul absolvenților unui anumit nivel de învățământ către un nivel de învățământ superior celui absolvit.
Stabilirea echilibrată a numărului de locuri pentru anul I de studii în învățământul profesional, liceal și postliceal, în funcție de opțiunile absolvenților ciclului anterior, pe baza tendințelor de dezvoltare socioeconomică, a prognozei ocupării forței de muncă pe regiuni de dezvoltare, județe. Propunerile privind cifrele de școlarizare pentru învățământul preuniversitar au la bază proiectele planurilor de școlarizare elaborate de fiecare inspectorat școlar.
Pentru unitățile de învățământ cuprinse în rețeaua școlară din județul respectiv și municipiul București și sunt fundamentate pe criterii legislative, economice, demografice, geografice, socio–economice, precum: Respectarea condițiilor referitoare la drepturi egale de acces la toate nivelurile și formele de învățământ, indiferent de condiția socială și materială, de sex, rasă, naționalitate, apartenența religioasă.
Dreptul la educație diferențiată, pe baza pluralismului educațional, în beneficiul individului și al întregii societăți, în conformitate cu prevederile Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023 cu modificările și completările ulterioare. Indeplinirea de către unitățile de învățământ preuniversitar a cerințelor standardelor naționale de evaluare instituțională privind autorizarea de funcționare provizorie, acreditarea acestora; evoluția demografică a populației de vârstă școlară.
A densității acesteia, a componentei etnice; opțiunile elevilor și părinților; studiile privind evoluția în perspectivă a pieței muncii și a mobilității forței de muncă la nivel comunitar și național; tendințele privind dezvoltarea economică regională și a zonelor în care funcționează unitățile de
învățământ preuniversitar. S-au preconizat măsuri de creștere a capacității de cuprindere a copiilor cu vârste de la naștere la 6 ani, atât în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), cât și în Programul Operațional Educație și Ocupare (POEO).”