iOS 9

iOS 9iOS 9 cu Trusted Wi-Fi, Rootless si compatibilitate cu multe iPhone, iPad sau iPod Touch-uri va fi lansat de catre compania Apple anul acesta pentru utilizatori. In cele ce urmeaza vom discuta despre tot ceea ce se stie in momentul de fata in legatura cu viitoarea versiune a sistemului de operare pentru iDevice-uri, ea urmand a ne aduce o multitudine de noutati interesante pe care le veti iubi.

Chiar daca poate nu tot ceea ce veti citi va fi pe placul vostru, trebuie sa stiti ca Apple inca nu a finalizat dezvoltarea sistemului de operare pentru terminalele sale, asa ca ramane de vazut cate mai are pregatite pentru noi.

Prezentarea iOS 9

prezentare iOS 9

Prezentarea iOS 9 va avea loc pe data de 8 iunie 2015 in cadrul keynote-ului de deschidere al WWDC 2015, cei de la Apple urmand a anunta atunci o parte dintre secretele sale impreuna cu cele ale OS X 10.11. Compania Apple va face in 8 iunie o prezentare preliminara a iOS 9 impreuna cu o parte dintre functiile sale, cele mai importante dintre ele urmand a fi dezvaluite in toamna, impreuna cu iPhone 6S si iPhone 6S Plus.

Prezentarea iOS 9 va fi transmisa in direct de catre compania Apple pe toate produsele sale capabile sa redea un stream video fie prin intermedul unei aplicatii, ori a unul canal TV, ori a unui browser web. Pentru a afla toate detaliile pe care compania Apple le va prezenta, va astept pe iDevice.ro in data de 8 iunie pentru a discuta despre toate aceste noutati, dar si pentru a va dezvalui tot ceea ce veti regasi nou in viitoarea versiune a sistemului de operare.

iOS 9 beta 1

iOS 9 beta 1 este prima versiune a iOS 9 ce urmeaza sa fie lansata de catre compania Apple pentru dezvoltatorii de aplicatii pentru platforma iOS, ea urmand a fi disponibila in noaptea zilei de 8 iunie sau in dimineata zilei de 9 iunie. Aceasta prima versiune beta va fi pusa la dispozitia dezvoltatorilor de aplicatii pentru platforma iOS prin intermediul portalului dedicat acestora in website-ul Apple.

In aceasta idee, nu veti putea instala iOS 9 beta 1 prin iTunes sau sistemul de Actualizare Software, OTA Update, in respectivele zile, oficial iOS 9 urmand a fi lansat mai tarziu. Deocamdata nu se stie daca iOS 9 va putea fi instalat de catre utilizatorii care nu au UDID-uri inregistrate la Apple, insa avand in vedere ca iOS 9 va fi testat public, orice este posibil.

iOS 9 cu font San Francisco

font iOS 9 San Francisco

iOS 9 va avea un font special creat de catre compania Apple, acesta avand denumirea San Francisco, el fiind dezvoltat pentru Apple Watch in ideea de a face mai usoara citirea informatiilor pe ecranul sau mic. Pentru ca fontul este potrivit in ideea de a oferi o schimbare majora pentru iDevice-uri, compania Apple s-a gandit sa il ofere utilizatorilor pentru a le da senzatia ca au parte de ceva nou.

Fontul va fi implementat standard in iOS 9 de catre compania Apple, si vor exista usoare optiuni pentru modificarea sa si a modului in care vom putea vizualiza informatiile, insa nu va asteptati la prea multe. Apple a modificat toate aplicatiile sale native pentru a implementa acest font, asa ca ar putea fi necesara inclusiv modificarea unora dintre cele terte dupa lansarea iOS 9.

iOS 9 Apple Maps

Pentru iOS 9 Apple are pregatite cateva surprize interesante dedicate Apple Maps, compania americana intentionand sa implementeze un sistem de ghidare pentru rute de transport in comun, un sistem de localizare in interiorul cladirilor si nu doar atat. Pentru a putea oferi aceste functii, compania Apple a inceput sa isi creeze o baza de date proprie cu informatii privind locatiile, roboti fiind utilizati pentru cartografierea interiorului cladirilor.

Separat de toate acestea, pentru Apple Maps compania Apple are dezvoltat si un sistem de realitate augmentata, plus inca un modul Street View, insa acestea sunt inca in proces de dezvoltare in Cupertino. In aceasta idee, nu se stie daca ele vor fi pregatite pentru lansare oficiala pana in toamna acestui an si cu siguranta nu vor fi prezentate in cadrul WWDC 2015.

iOS 9 pe iPad

Pentru iPad compania Apple a pregatit in iOS 9 un sistem care permite vizualizarea de doua aplicatii in acelasi ecran al tabletelor noastre, acestea putand fi repozitionate dupa bunul nostru plac. Compania Apple a gandit un sistem complex pentru redimensionarea aplicatiilor in interfata sistemului de operare iOS, astfel ca e posibil ca aceasta functie sa nu fie prezentata acum de catre cei din Cupertino.

Daca noua functie a iOS 9 pentru iPad nu va fi prezentata acum, atunci exista sanse mari ca ea sa isi faca aparitia in toamna acestui an, sau poate spre sfarsitul anului, intr-un posibil iOS 9.1.

iOS 9 Rootless, Trusted Wi-Fi, iCloud Drive si conturi de utilizator

iOS 9 Rootless, sau moartea jailbreak-ului, este un sistem de securitate avansat creat de catre compania Apple care restrictioneaza accesul administratorilor la datele aplicatiilor si la diverse alte functii ale sistemului de operare. Practic un adminsitrator nu va mai avea acces total la sistem, nu va mai putea controla orice functie dupa bunul plac, Apple creand functia pentru a ne “proteja” de malware, insa ea ar putea fi o mare problema pentru jailbreak.

iOS 9 Trusted Wi-Fi este un sistem care va fi simplificat procesul de conectare la punctele de acces cunoscute, utilizarea unei parole nemaifiind necesara in aceste situatii, interconectarea facandu-se printr-un sistem inca nedezvaluit. Mai mult decat atat, pentru terminalele necunoscute anumitor puncte de acces, Apple intentioneaza sa imbunatateasca metodele de criptare a datelor si a transferului de date.

iOS 9 iCloud Drive va aduce in principal imbunatatiri ale performantelor privind transferurile de date, Apple facand tranzitia serverelor sale de la cele IMAP la cele bazate pe un software propriu. Mai mult decat atat, Apple va implementa si metode imbunatatite de securizare a transferului de date, astfel ca acestea nu vor putea fi interceptate.

In ceea ce priveste conturile de utilizator, compania Apple intentioneaza sa implementeze un sistem similar cu cele ale OS X sau Windows, acestea urmand a ne permite sa oferim tableta spre utilizare altor persoane. Fiecare utilizator va avea propriul cont cu propriile aplciatii si date, accesul la ele urmand a se face, cel mai probabil, cu ajutorul unui Apple ID, insa mai multe detalii vom afla in data de 8 iunie de la compania Apple.

iOS 9 Force Touch

Dupa cum probabil stiti deja, iPhone 6S va avea Force Touch implementat, adica ecranul sau va putea face distinctia dintre apasari usoare si apasari puternice, controland diverse functii ce vor fi disponibile in iOS 9. Compania Apple a lucrat la o serie de noutati pentru utilizatorii axati pe productivitate, astfel ca in anumite aplicatii vom putea controla unele functii prin tipul de apasare pe care il vom face pe ecran.

De la introducerea de PIN-uri in Apple Maps si pana la selectarea sau manipularea textelor, compania Apple a pregatit o serie de noutati interesanta pe care ni le va pune la dispozitie si arata abia din toamna. Separat si aplicatiile terte din App Store vor putea beneficia de aceste noutati prin intermediul API-urilor, insa va dura pana cand dezvoltatorii vor decide sa le foloseasca.

iOS 9 tastatura si iMessage

 

Tastatura iOS 9

Tastatura iOS 9 urmeaza sa fie imbunatatia de catre compania Apple, astfel ca vom avea parte de un buton Shift imbunatatit care ne va indica in mod corect momentele in care este apasat sau nu. Mai mult decat atat, Apple intentioneaza sa faca mai multe butoane vizibile in modul landscape pentru a oferi mai multe optiuni celor care scriu si editeaza multe texte pe iPhone 6 Plus, de exemplu.

Pentru aplicatia iMessage vom avea in iOS 9 parte de o imbunatatire a vitezei de trimitere a mesajelor, de posibilitarea de a vedea confirmari de citire pentru conversatiile in grup, dar si de optiunea de a dezactiva notificarile de citire pentru anumite contacte. Practic incepand cu iOS 9 vom putea decide care contacte pot vedea notificari de citire si care nu, functia fiind ceruta de foarte multa vreme de catre utiliziatori.

iOS 9 si compatibilitatea cu vechile iPhone, iPad sau iPod Touch

Unul dintre punctele importante ale iOS 9 este compatibilitatea cu iPhone 4S, iPad 2 sau iPad Mini, pentru aceste terminale fiind zvonita dezactivarea suportului in momentul in care iOS 9 urma sa fie lansat. Compania Apple este totusi de alta parere si a decis sa permita in continuare instalarea celor mai recente versiuni ale sistemelor sale de operare pe aceste dispozitive.

Performantele terminalelor ar trebui sa fie mult mai bune in iOS 9, compania Apple dezvoltand special aceasta versiune a sistemului de operare si pentru dispozitivele sale vechi. Inginerii Apple lucreaza de peste 1 an de zile la optimizarea sistemului de operare pentru a rula cat se poate de fluid pe vechile terminale, asa ca totul ar trebui sa fie cat se poate de bine realizat.

iOS 9 stabilitate si performante

Dupa cum va spuneam anterior, compania Apple a gandit iOS 9 pentru a avea performante cat se poate de bune, dar nu doar pe terminalele vechi, ci si pe terminalele lansate pana anul acesta. Mai mult decat atat, pentru iPhone 6S si iPhone 6S Plus vom avea parte de aceleasi performante grozave precum avem in cazul lansarii fiecarui iPhone nou, insa deocamdata nu se stie ce spor va fi oferit fata de iOS 8.

Daca tot vorbim despre iOS 8, trebuie sa va spun ca Apple incearca sa faca uitate problemele avute anul trecut cu aceasta versiune a sistemului de operare, iOS 9 urmand a fi mult mai stabil. Inginerii Apple au primit misiunea de a testa iOS 9 cat se poate de bine pentru a-l oferi fara diverse probleme de functionare, astfel ca utilizatorii ar trebui sa aiba parte de cea mai buna experienta posibila.

iOS 9 lansarea

Lansarea iOS 9 va avea loc in toamna acestui an, insa pana atunci Apple le va oferi dezvoltatorilor de aplicatii pentru iOS diverse versiuni beta ale sistemului de operare, ele fiind testate pe perioada verii, pana in septembrie. In septembrie va fi lansata versiunea oficiala a iOS 9 pe care oricine o va putea instala in propriul terminal folosind iTunes sau sistemul de Actualizare Software, Software Update.

Pe 8 iunie va fi prezentat iOS 9 si nu uitati ca pe iDevice.ro veti gasi toate detaliile!

REDUCERI de Paste la 800.000 de produse!