Ministrul Educatiei a publicat 3 foarte importante anunturi de ultim moment, dedicate imbunatatirii invatamantului din Romania, iar asta pentru ca Ligia Deca ne aduce in imediata atentie initierea unui proiect de formare a 100.000 de profesori pentru a le permite sa-si dezvolte competentele digitale si de pedagogie digitala.
Ministrul Educatiei vorbeste deasemenea mai jos despre intalnirea cu trimisul special al SUA pentru combaterea antisemitismului, dar si despre intalnirea cu principele Radu al Romaniei, discutand cu reprezentantul Casei Regale din Romania despre ajutorul care poate fi oferit de catre ministerul pe care Ligia Deca il conduce.
“Formare pentru cel puțin 100.000 de profesori, pentru a-și dezvolta competențele digitale și de pedagogie digitală! A fost deschis, ieri, apelul de proiecte pentru formarea profesorilor din învățământul preuniversitar. Dispunem din ce în ce mai mult de instrumente digitale la școală. Este esențial ca beneficiile lor să fie valorificate și pentru asta este important să formăm profesorii!
Cadrele didactice din zonele rurale și din alte medii defavorizate vor avea prioritate în selecția grupului țintă. Invit furnizorii de formare continuă și instituțiile de învățământ superior să aplice pentru finanțare, individual sau în parteneriat. Cererile de finanțare se depun până pe 31 mai 2024, ora 17.00. Am avut, astăzi, o întâlnire cu trimisul special pentru monitorizarea și combaterea antisemitismului al Departamentului de Stat al SUA, doamna Ambasador Deborah Lipstadt.
Discuțiile s-au concentrat pe combaterea antisemitismului prin educație. În acest context, reprezentantul Departamentului de Stat al SUA a apreciat angajamentul României de a promova istoria Holocaustului ca formă de consolidare a democrației. De altfel, țara noastră a adoptat, încă din 2021, Strategia de prevenire și combatere a antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură, iar în această perioadă este în elaborare o nouă strategie națională pentru perioada 2024-2027.
Educația are un rol esențial în promovarea incluziunii și în înțelegerea adevărului istoric și rămâne cea mai importantă cale de a combate radicalizarea și discursul instigator la ură. La invitația Casei Regale am avut, astăzi, o întâlnire cu Alteța Sa Regală Principele Radu al României, la Palatul Elisabeta. Am discutat despre sprijinul pe care Ministerul Educației îl poate oferi.
Pentru dezvoltarea unor proiecte prin care să sprijinim elevii și studenții din Republica Moldova să studieze limba română. Aceste inițiative se adaugă celor deja existente – Ministerul Educației va aloca burse pentru cetățenii Republicii Moldova care doresc să învețe limba română în cadrul Cursurilor de vară de limbă, cultură și civilizație românească organizate de universitățile din România și pentru Anul Pregătitor de limba română.”