Locationgate – drumul spre iOS 4.3.3/4.4

In ultimele zile a fost atat de intens mediatizata problema salvarii locatiilor din iOS de catre iDevice-uri fara ca utilizatorii sa stie de acest lucru. Stirea a ajuns deja la multe televiziuni din SUA si de pe intregul glob deci nu mai vorbim despre ceva ce Apple poate acoperi foarte usor. Compania a fost deja “luata la intrebari” de un senator american si de alte agentii guvernamentale din anumite state europene deci problema e destul de complicata pentru Apple. Totusi, sa nu credeti ca suntem singurele persoane ale caror smartphone-uri inregistreaza date despre locatii deoarece Google a implementat un sistem asemantor in Android insa acolo vorbim despre o protectie mai mare.

Pana in momentul de fata s-a gasit o metoda de a bloca salvarea locatiilor utilizatorilor insa vorbim despre o metoda ce implica jailbreak-uirea terminalului deci nu e accesibila tuturor. John Gruber a spus ca toata aceasta problema ar fi de fapt un bug al iOS si ca Apple o va rezolva intr-un viitor update al iOS, insa oare cand va veni acest update? Eu unul cred ca Apple deja lucreaza la o noua versiune a iOS 4.3.3/4.4 si in urmatoarele saptamani o vom avea disponibila in iTunes.

Pentru Apple problema este foarte delicata avand in vedere ca acum este acuzata de violarea intimitatii utilizatorilor prin acest sistem de salvare a datelor insa trebuie avut in vedere faptul ca aplicatiile din iOS se folosesc de el. Aplicatiile noastre folosesc acel sistem pentru a salva date de geolocatie pentru poze, filme, etc, deci e destul de complicat de modificat intregul sistem insa eu cred ca Apple o va face. Compania trebuie sa o faca deoarece e greu sa iti sustii cauza cand atata lume isi “pune tunurile” pe tine si te intreaba ce faci cu datele respective, cui i le dai si de ce le inregistrezi.

iOS 4.3.3/4.4 este aproape, cred eu, si dupa Paste vom afla probabil zvonuri legate despre posibila sa lanare si despre ce va aduce nou.