Ubuntu Phone OS – un nou sistem de operare pentru terminale mobile prezentat de catre Canonical (Video)

[youtube]http://youtu.be/cpWHJDLsqTU[/youtube]

  Daca Jolla Sailfish OS nu este indeajuns de bun pentru voi, cei de la Canonical incearca sa imbunatateasca sistemele de operare pentru terminale mobile cu Ubuntu Phone OS. Noul sistem de operare pentru terminale mobile are la baza Linux-ul si UI-ul sau poate fi controlat in principal prin swype-uri, fiecare swype deschizand cate un set propriu de optiuni pentru utilizatori. Sistemul de operare poate rula atat aplicatii web cat si aplicatii native, un App Store va fi lansat in viitor, iar un sistem de control prin comenzi vocale este dezvoltat special pentru el. Sistemul de operare nu are un Lockscreen, este facut special pentru a fipersonalizat de catre utilizator dupa bunul plac, si foloseste tot spatiul de pe ecran pentru a afisa informatii relevante pentru acesta.

  Desi deocamdata niciun producator sau operator de telefonie mobila nu a fost contactat pentru a produce terminale in baza acestui sistem de operare, insa primele terminale ar trebui sa ajunga pe piata in 2014 si in cateva saptamani de zile va fi publicata o versiune ce poate fi instalata pe terminalele Galaxy Nexus. Din punct de vedere hardware, Ubuntu Phone OS are nevoie de un procesor dual-core, 1 GB RAM, un monitor 720p si cam atat, specificatiile tehnice fiind cele pentru un smartphone Android din clasa medie.

  Desi Ubuntu Phone OS este deocamdata doar in proces de dezvoltare, ideea celor de la Canonical este interesanta, trebuie sustinuta si probabil va avea succes, deoarece prezinta un concept nou pentru utilizatori. Problema in aceste cazuri este ca sistemele de operare recent lansate nu contin toate functiile unui sistem de operare matur si este nevoie de ani de zile de dezvoltare pentru a aduce utilizatorilor un produs 100% functional.