eUICC – tehnologia care va permite producatorilor de telefoane mobile sa renunte la cartele SIM

Saptamana aceasta s-a decis ca design-ul NanoSIM-ului sa fie cel pe care Apple l-a conceput, iar probabil la sfarsitul anului vom vedea primele telefoane mobile echipate cu aceasta tehnologie. Desi au fost dezbateri aprinse cu privire la alegerea design-ului NanoSIM-ului, la ETSI, European Telecommunications Standards Institute, se discuta deja renuntarea la cartele SIM. Cum vor functiona viitoarele telefoane mobile? Ei bine ele se vor conecta la retelele de telefonie mobila cu ajutorul eUICC-ului, Embedded Universal Integrated Circuit Card.

Work on Machine-to-Machine (M2M) applications has given rise to the possibility of having a UICC that is embedded in a communication device in such a way that the UICC is not easily accessible or replaceable. The ability to change network subscriptions on such devices becomes problematic, thus necessitating new methods for securely and remotely provisioning access credentials on these Embedded UICCs (eUICC) and managing subscription changes from one MNO to another.

Desi s-a discutat si ales design-ul NanoSIM-ului, acum operatorii de telefonie mobila gandesc deja tehnologia viitorului. Aceste eUICC-uri sunt practic niste circuite care vor fi instalate in telefoane mobile in locul cartelelor SIM si alegerea unui operator sau a unui abonament se va face in viitor direct din terminale. In momentul de fata operatorii gandesc sistemul in baza caruia telefoanele vor fi codate sau vor fi schimbate retelele, discutiile fiind avansate, iar rezultatul final ar trebui sa se regaseasca in telefoane mobile in cativa ani.

Apple si-a dorit de mult timp sa renunte la cartele SIM, deocamdata nu a avut ocazia, insa organele europene fac primii pasi spre indeplinirea “dorintei” companiei din Cupertino. Telefoanele mobile fara cartele SIM vor fi mai greu de decodat, insa elimina necesitarea achizitionarii unor asemenea cartele, ele permitand utilizatorilor sa isi foloseasca terminalele in orice retea prin simpla schimbare a operatorului dintr-un meniu al sistemului de operare. Eu abia astept sa vad aceasta tehnologie disponibila in telefoane mobile, insa cred ca vor mai trece cativa ani buni pana atunci.

15 COMENTARII

  1. Nici pe departe, daca va aduceti aminte Zapp avea ceva similar. Deci daca l-ai furat sau l-ai pierdut va depinde de operatorii de telefonie mobila daca vor sau nu sa conecteze un terminal second la reteaua lor. In al doilea rand e posibil sa nu poti sa il folosesti decat pe abonament fara posibilitatea PrePay.

  2. O metoda de control in plus…peste câțiva ani o sa fim roboței…mici si nesemnificativi, controlati de la distanță. Suntem pe drumul cel ” bun ” cu alte cuvinte

  3. @Golurisigoale te duci la orice operator si iti activeaza numarul. Banuiesc ca s-ar putea sa faci si singur dintr-un cont on-line.

  4. zaone , stiu ca cdma e alta tehnologie , dar nu asta presupune ? telefon fara sim cu un chip in care programezi numarul si operatorul ?

  5. Baieti relaxare, acest lucru va face controlarea utilizatorului mai usoara, atat. In rest nu vad nii un avantaj real. Inteleg de aici ca nu o sa mai existe cartele prepay?

  6. @Diablo acest lucru exista in franta de ceva vreme….si nu ma refer la telefoane fara sim, ci la controlarea utilizatorului; adica nu poti achizitiona niciun pre-pay fara a te inregistra la operatorul de telefonie cu buletinul sau pasaportul….Cea mai panarama tara asta este….

  7. @Dragos: ce legătură are țara cu politica de produs a companiei de telefonie mobilă? eu ca și agent economic pot solicita clientului să îndeplinească anumite condiții pentru a avea bonitate.

  8. Pai ce vor astia sa faca nu e in interesul nostru. Mie mi se pare mult mai simplu sa iei sim ul si sa il pui in ce telefon doresti. Ceea ce vor ei sa faca este sa isi sporeasca nivelul de control si sa nu poti decoda tu telefonul daca nu vor ei.