Viitoarele telefoane mobile ar putea fi deblocate prin analizarea vocii persoanei care incearca sa le acceseze

  Anul trecut Google aducea in Android OS un sistem care scana fata utilizatorului pentru a debloca terminalul, multa lume parand prea putin impresionata de acest sistem vazut in multe filme, insa nu prea util in lumea reala. Pentru ca face unlock-ul este de domeniul trecutului, cei de la Lenovo s-au gandit ca utilizatorii ar fi interesati de un sistem care sa le deblocheze terminalele printr-o simpla comanda. Astfel a ajuns pe piata Lenovo A586, un smartphone fara specificatii interesante, insa  cu un sistem care analizeaza vocea utilizatorului si decide daca ar trebui sa se deblocheze sau nu.

Baidu-I2R Research Centre (BIRC) Brings First Speaker Verification Technology Into Smartphones With Built-In Voiceprint Feature. BIRC’s state-of-the-art technology unlocks Lenovo-Baidu smartphones with user’s voice. sing your voice as a unique identification to unlock your smartphone is no longer a fantasy or just another scene from a futuristic movie. The Lenovo A586 smartphone is the first in the industry that incorporates this Speaker Verification technology into its operating system. With this distinctive feature, an authorized user can unlock the smartphone simply by speaking a passphrase, without the need to use PINs, passwords or finger swipe patterns.

  Smartphone-ul foloseste un chip si o tehnolotie care analiseaza vocea utilizatorului si daca ea se potriveste cu cea inregistrata anterior, deblocheaza terminalul. Totul se face exact precum ati vazut prin filme si nicio alta persoana nu ar trebui sa va poata debloca terminalul, avand in vedere ca fiecare om are caracteristici unice ale corzilor vocale. Practic acest sistem ar trebui sa fie mai sigur decat face unlock-ul din Android OS, insa fiindca vorbim despre o tehnologie brevetata, e putin probabil ca alte smartphone-uri sa o aiba, cel putin acum.

9 COMENTARII

  1. se poate trece peste ea prin playback-ul vocii respective inregistrata pe altceva. La fel cum la face unlock o poza cu titularul este suficienta. Eu n-as plange mult dupa o functie de genul asta, in sensul s-o am implementat in telefon. Problemele sunt similare cu face unlock-ul :

    1. Ai nevoie de conditii specifice pentru a o utiliza (luminozitate ambientala buna la face unlock) respectiv un mediu fara poluare sonica excesiva. Daca incerci unlock-ul pe o strada aglomerata, sunt toate sansele ca detectia sa esueze din cauza distorsiunilor de intermodulatie dintre vocea umana si restul zgomotelor ambientale.

    2. Se preteaza doar pentru “persoanele fizice” ca chestie geeky de arata tovarasilor. Insa si pentru ei ar deveni obositor din cauze similare cu punctul 1. Ca si masura de protectie a datelor pentru mediul business n-are nici o sansa. Poate fi crackuita f usor prin injectarea prin recovery a unui kernel usor modificat (libaudio.so rescris) iar la pornirea telefonului, aplicatia ce manageriaza aceasta metoda de unlock ar da “force close”, ulterior un simplu “ok” ducandu-te in home screen.

    Pentru mediul business criptarea continutului memoriei este singura solutie practica insa este utila doar cumulativ cu prezenta unui cip gen TPM-ul de prin notebook-uri.
    Pentru user-ul individual, pin-ul simplu sau pattern unlock-ul raman alternativele comode si mai reliable.

    Din nefericire, nici una nu este la fel de geeky precum cea descrisa in articol 🙂

    Imi aduc aminte ca acum niste ani am primit un smartphone eten (windows mobile) din care trebuia sa recuperez niste fisiere specifice din memoria interna. Dracia era protejata prin niste parole si vreun neam de aplicatie ce tinea datele respective intr-un fel de sandbox pana cand deblocarea se facea corespunzator, altfel stergand acel sandbox daca autentificarea esua din nu stiu cate incercari. Mi-am batut capul 2 zile pana sa inteleg ca in general cea mai simpla metoda este uneori abordarea brute force. Am facut un dump dupa tot ce era in NAND prin jtag. Datele au fost recuperate fara probleme, nici macar nu erau stocate criptate. Singura problema a fost ca in urma operatiei telefonul si-a pierdut IMEI-ul (nici pana azi nu inteleg cum s-a intamplat) si nu s-a mai putut inregistra pe retea (imei = zero-uri).
    Pe seama unor povestioare de genul si unor intamplari cu alte smartphone-uri a reusit blackberry sa vand telefoane catre mediul corporate.

  2. pai aici e vorba de tehnologie mult mai avansata decat ce gasesti in speech-to-text sau chestii de genu asta , dupa cum spune si in articol acel chip si tehnologia care analizeaza vocea utilizatorului este ceva mult mai avansata incat poate depista acea caracteristica unica a corzilor vocale ale fiecarui utilizator si in cazu unei raceli sau fenomene de genu asta de ne schimba putin vocea nu vor fii probleme in a recunoaste vocea utilizatorului………
    citind articolul si tot odata comentariu lui Cosmin (care cred ca a glumit) mi-am adus aminte de un prieten (nu foarte bun dar prieten) care are un bentley , masina care probabil stiti ca are si un sistem de pornire bazat pe recunoasterea timbrului vocal , sincer nu stiu daca au toate sau nu ca prea mult nu ma interesat masina pentru ca nu imi permit o asa masina si daca nu imi permit un lucru nu prea ma interesez de el dar aia avea si intr-o sambata seara dupa o seara in care toata lumea s-a simtit minunat si sa tipat , dansat , baut , etc. a venit dimineata moment in care am observat ca unii din noi nu prea mai puteam vorbii cum o faceam inaintea “petrecerii” si unu chiar radea de cel in cauza ca o sa mearga pe jos acasa ca nu il mai recunoaste masina :)) dar am ramas putin mirati cand am vazut ca nu a fost asa chiar daca la prima incercare masina mai avea putin si il catapulta :))))))) ………….
    deci cred ca e vorba de ceva tehnologie de genu asta ………aaaaaaa si inca ceva , am incercat odata sa-l inregistram pe un iphone si dupa sa incercam sa pornim masina cu iregistrarea dar nesimtita nu a vrut sa porneasca :)))))))))

  3. n-a spus nimeni ca ar fi pe cat de simplu este un engine text to speech. Aia e total alta tehnologie iar scopul ei este tocmai sa nu fie “selectiva” cand interpreteaza datele.
    In cazul masinii, acolo ai un o intrega tarasenie de microcontroller cuplat cu adc-uri ce ruleaza pe minim 16 biti, capabila sa inregistreze si sa analizeze o gramada de parametrii. Nu merge prostita cu o inregistrare facuta cu un telefon.
    Daca vrei sa “furi” bentley-ul 🙂 trebuie sa pui posesorul sa-ti rosteasca fraza folosita ca “start” tu inregistrand-o cu scule profesionale audio, eventual chiar la fata locului, in masina. Apoi folosesti un analizator de spectru, determini frecvente si armonici, corectezi inregistrarea in concordanta cu curba de raspuns in frecventa a difuzorului ce va reproduce acel pasaj sonor, te duci cu ansamblul calculator (sursa semnal) – egalizator parametric (pentru modificari “on the go”) – amplificator – difuzor(oare) si stai vreo ora doua pana nimeresti raspunsul corect in frecventa in contextul acusticii interiorului masinii (care conteaza si asta). Intre timp gasesti o explicatie al naibi de buna de dat posesorului masinii referitor la motivul pentru care te chinui sa-i transformi masina in studio de inregistrari 🙂

    Daca analizezi spectral o inregistrare a vocii umane facuta cu un iphone si reprodusa prin difuzoarele lui, o sa observi ca pierzi cam 40% din “informatia” continuta initial. Zonele gen 200-800Hz le vei avea f mult atenuate, capatul inferior al benzii audio fiind aproape inexistent. Nu poti prosti un bentley la care sistem de autentificare ia minim 20000 sample-uri pe secunda cu asa ceva.

  4. si noile smart tv au face detection (utilizata de 0.5 %)
    deci cred ca o sa fie total inutile
    eu cred ca mana este cea mai utila pt unele chestii

  5. @motoi fara suparare dar cred ca mai mult de 3 sferturi din utilizatorii idevice nu au stat sa citeasca tot ce ai scris.. Eu unul am citit pt ca eram curios ce ai facut cu windows mobileul pt ca am avut o problema asemanatoare.. Zic sa nu iti mai bati capul,degetele ca sa scrii atat.. Este nejustificat

  6. Sunt singurul care crede ca vechiul cod din 4 cifre este cel mai sigur ? 🙂 nu vreau sa stau 5 min sa deblochez un telefon banal…