Apple a sters muzica din iPod-urile clientilor fara acordul prealabil al acestora

Zilele trecute v-am spus ca Apple ar putea plati 350  de milioane de dolari din cauza unei strategii care le interzicea posesorilor de iPod-uri sa asculte in propriile produse alta muzica decat cea cumparata din iTunes Store.

Apple iPod

Un proces in acest caz este in plina derulare in SUA, iar  in timpul marturiilor facute de catre angajatii Apple s-a aflat faptul ca, din pacate, compania americana a sters din iPod-urile utilizatorilor muzica achizitionata din magazinele de muzica ale altor companii. Utilizatorii nu au fost instiintati in legatura cu stergerea melodiilor din propriile iPod-uri, iar acest lucru nu este nici pe departe atat de legal precum au crezut Apple sau Steve Jobs in respectivul moment.

Apple a sters in mod repetat muzica din iPod-uri in perioada 2007 – 2009 fara a notifica utilizatorii, stergerile avand loc in momentul in care utilizatorii sincronizau produsele cu iTunes-ul din Windows sau OS X. In momentul sincronizarii, iTunes verifica melodiile prezente in iPod-uri si daca detecta vreuna cumparata din vreun magazin competitor, afisa un mesaj de eroare fortand utilizatorii sa reinstaleze software-ul iPod-urilor, stergand efectiv tot continutul lor si refuzand sa sincronizeze continut ce nu era prezent in libraria sa multimedia.

Apple deleted music that some iPod owners had downloaded from competing music services from 2007 to 2009 without telling users, attorneys for consumers told jurors in a class-action antitrust suit against Apple Wednesday. When a user who had downloaded music from a rival service tried to sync an iPod to the user’s iTunes library, Apple would display an error message and instruct the user to restore the factory settings, Coughlin said. When the user restored the settings, the music from rival services would disappear, he said.

Apple a sustinut ca stergerile de continut din iPod-uri au fost facute ca o masura de securitate ce avea menirea de a proteja utilizatorii, intreaga pledoarie a avocatilor Apple bazandu-se pe incercarile companiei de a mentine securitatea iPod-urilor. In realitate nu vorbim despre altceva decat o tentativa a Apple de a forta utilizatorii sa cumpere muzica doar din iTunes Store, strategia dovedindu-se a fi extrem de profitabila in final, iar despagubirile pe care compania le vor plati vor fi mult mai mici decat profitul castigat.