Gemalto: cartelele SIM pot fi decriptate de NSA

cartela SIM

  Saptamana trecuta v-am spus ca NSA si GCHQ(serviciul britanic de informatii externe) ar avea la dispozitie cheile pentru decriptarea cartelelor SIM si interceptarea convorbirilor telefonice sau a traficului de internet. Gemalto este cel mai mare producator de cartele SIM si de la el ar fi fost furate cheile pentru decriptarea datelor, el declarand ca a descoperit date ce sustin faptul ca NSA si GCHQ i-ar fi spart serverele. Conform companiei, doar retelele locale ale sediilor Gemalto ar fi fost afectate, iar rezultatul final al atacului nu ar fi furtul unul numar mare de chei pentru decriptarea cartelelor SIM.

  Gemalto produce 2 miliarde de cartele SIM anual pentru peste 450 de operatori de telefonie mobila de pe glob, astfel ca NSA si GCHQ ar putea intercepta pe oricine cu aceste chei pentru decriptare. Afirmatiile celor de la Gemalto dau de inteles ca unele chei pentru decriptarea cartelelor SIM ar fi fost furate si ca operatiunile celor doua agentii de spionaj ar fi avut loc intre anii 2010 si 2011, insa ca reteaua sa de securitate ar fi rezistat intr-o mare masura. Gemalto sustine ca NSA si GCHQ ar fi putut intercepta doar convorbirile telefonice si traficul de date facut prin 2G, noile retele 3G si 4G fiind in siguranta, conexiunile lor nefiind vulnerabile in fata atacurilor agentiilor.

  Acestea fiind spuse, Gemalto a recunoscut faptul ca ale sale cartele SIM pot fi decriptate, insa ca doar cele 2G ar fi afectate, astfel ca ramane ca noi dezvaluiri sa ne spuna cat de vulnerabile sunt retelele 3G si 4G.