Fragilitatea retelelor de telefonie mobila din Romania

festivalul luminii 2015 Parcul CarolSambata seara Bucurestiul a gazduit Festivalul Luminii in Parcul Carol din centrul Capitalei, iar cu aceasta ocazie mii peste mii de oameni s-au adunat pentru a vedea spectacolul organizat o data pe an in Bucuresti. Dupa cum era de asteptat, marea masa de persoane adunata in acelasi loc, majoritatea cu dorinta de a-si face cunoscuta locatia sau de a partaja poze pe retelele de socializare, a pus “in genunchi” retelele de telefonie mobila, facand apelarea imposibila pentru o perioada lunga de timp, internetul 3G fiind doar o trista amintire.

Fiind abonat Orange, am sesizat la aproximativ 10 – 15 minute de intrarea in parc(in jurul orei 20:30) faptul ca apelurile telefonice erau imposibil de realizat, iar internetul prin 3G era doar un mit intr-o zona atat de aglomerata. Problema era similara si in retelele Vodafone sau Telekom, reteaua 3G fiind cea care a avut cel mai mult de suferit, internetul in reteaua 4G functionand fara probleme.

Impreuna cu reteaua 3G a picat si posibilitatea de a face apeluri telefonice in cea 2G/EDGE, astfel ca daca doreai sa intri in contact cu cineva trebuia sa ai sperante mari ca poti face un apel VoIP, sau persoana respectiva foloseste o retea de socializare. In conditiile in care in anul 2015 evenimentele de acest gen sunt tot mai dese si retelele de telefonie mobila nu evolueaza pentru a le face fata, ce satisfactie au clientii prinsi in mijlocul catorva mii de oameni cand nu pot folosi servicii banale de telefonie mobila ?

Este adevarat ca internetul 4G functiona fara probleme, dar in imposibilitatea de a face apeluri telefonice prin retelele 4G internetul devenea semi-inutil, mai ales daca persoanele pe care incercai sa le contactezi nu aveau aplicatii capabile sa faca apeluri VoIP, sau telefoane inteligente. In anul 2015 operatorii de telefonie mobila inca nu au infrastructura suficient de buna pentru a sustine mase mari de oameni adunate la evenimente publice si acelasi lucru se intampla in cazul unor meciuri desfasurate pe stadioane de capacitate mare, nu doar la evenimente organizate in parcuri.

Toti cei trei mari operatori de telefonie mobila au probleme similare in situatiile in care nu organizeaza ei concerte sau meciuri de fotbal si nu instaleaza relee suplimentare in locatiile in care se aduna oamenii, deci vina este impartita. Ar fi probabil prea mult sa cerem ca serviciile de telefonie mobila sa functioneze atunci cand ai nevoie de ele, sau macar sa investeasca cineva in reteaua 4G astfel incat ea sa preia o parte din sarcina celei 3G pentru apeluri voce ?

Avand in vedere ca problemele de acest gen exista de cativa ani de zile, probabil nimeni nu se va grabi sa le rezolve prea curand pentru prostii clientii care platesc.

7 COMENTARII

  1. Asta in condițiile in care cand anunța situația financiară,doar creșteri peste creșteri vedem,investiții mai nimic.

  2. Din acest motiv am ales Digi. Nu doar ca se putea suna clasic din reteaua lor, dar cu un modem 4G in buzunar, aplicatia Digi.Oriunde isi face treaba de minune. E singura retea din Ro care ofera telefonie clasica peste VOIP. Bravo Digi!

  3. E usor de criticat si de cerut acoperire in orice situatie si in orice conditii. Tehnologic, totul are o limita si oricate statii temporare suplimentare ai aduce, tot lasi un numar de abonati dezamagiti. Oricum tinand cont de evolutia VoLTE pe 4G in curand vor exista mai multe solutii la astfel de eveninente. Si, ca sa nu facem pe grozavii, mergeti oriunde in lumea asta la manifestatii similare. Problema va fi aceeasi.