iOS 9 – primele mele impresii

iOS-9-impresieiOS 9 a fost lansat in versiune beta in cursul zilei de luni de catre compania Apple pentru nu mai putin de 15 iPhone, iPad si iPod Touch-uri din lumea intreaga, insa oricine poate instala iOS 9 beta 1 in propriul iPhone sau propria tableta iPad. Profitand de cest lucru, am instalat iOS 9 pentru testare si pentru a va prezenta noutatile iOS 9, insa va pot spune de la bun inceput ca el este foarte problematic.

iOS 9 beta 1 este una dintre cele mai proaste versiuni beta ale iOS lansate pana acum de catre compania Apple, nu cea mai proasta, dar una care are numeroase probleme de functionare, dar si de performante.

Am instalat iOS 9 pe iPhone 6 Plus si va pot spune ca dupa o incarcare la 100% in cursul acestei dimineti, la aceasta ora mai am jumatate din baterie, desi nu am facut cu mult mai multe decat intr-o zi normala, cand aveam aproximativ 70% – 75% din baterie la aceasta ora.

iOS 9 consuma foarte multa baterie fara prea mult rost, iar Low Power Mode, Mod Consum Redus, nu imbunatateste in vreun fel autonomia, consumul fiind la fel de mare cand el este activ, asta desi teoretic lucrurile ar trebui sa fie diferite.

Desi Apple a spus ca iOS 9 va oferit o ora de autonomie suplimentara pentru baterie, acest lucru nu este adevarat in prima versiune beta lansata pentru noi, dar acest lucru era de asteptat avand in vedere ca vorbim despre o versiune a iOS aflata in dezvoltare.

Separat de consumul mare de baterie in iOS 9, din pacate nici performantele nu sunt chiar atat de grozave, sistemul de operare blocandu-se foarte des in timpul utilizarii aplicatiilor native sau terte, sau chiar in timpul navigarii pe internet.

Experienta de utilizare a iOS 9 este proasta in momentul de fata si ma asteptam la acest lucru, avand in vedere ca Apple a schimbat foarte multe pentru a mentine compatibilitatea cu vechile terminale, asa ca probabil incepand cu beta 2 sau 3 lucrurile se vor imbunatati.

Singura imbunatatire buna pentru iOS 9 are legatura cu navigarea pe internet, aceasta fiind mult mai rapida decat in trecut, probabil si multumita unei schimbari care are menirea de a rezolva problemele WiFi.

Trecand la modificarile de interfata, nu sunt un mare fan al tastaturii noi din iOS 9, nu-mi place noul task switcher, nu gasesc vreo utilitate pentru sistemul de cautare configurari si Spotlight sau Siri raman la fel de inutile precum in trecut.

Per total iOS 9 mi-a lasat impresia unui update nu foarte important fata de iOS 9, cu multe schimbari mici, dar cu care trebuie sa te obisnuiesti, ele nefiind chiar atat de intuitive.

Inainte sa inchei va reamintesc faptul ca iOS 9 este deocamdata disponibil in versiune beta si orice probleme trebuie sa fie intelese ca atare.