Chip-ul A9 este umilit in performante

7

A9 umilitSaptamana trecuta v-am prezentat un grafic in care ni se arata ca noul chip A9 dezvoltat de catre compania Apple pentru iPhone 6S si iPhone 6S Plus este superior in performante chip-urilor dezvoltate pentru viitoarele terminale Android.

V-am spus atunci ca aceasta suprematie se rezuma doar la testele single-core, adica puterea de procesare a fiecarui nucleu dintr-un procesor, chip-ul A9 avand un procesor cu doua nuclee si multa putere de procesoare, chip-urile pentru Android avand multiple procesoare ce nu sunt la fel de puternice.

Desi la o prima vedere pare ca Apple castiga, in realitate intr-un test multithreading chip-urile pentru terminale Android castiga, umilind chip-ul A9 dezvoltat de catre compania Apple, iar imaginea de mai sus prezinta cat se poate de bine situatia in care se afla componenta celor din Cupertino.

Practic chip-ul A9 al Apple obtine un punctaj de 4400 in testul facut mai sus, chip-ul Snapdragon 820 obtinand 5300 de puncte, in timp ce Exynos 8890 al Samsung obtine 7400 de puncte, aceste doua chip-uri urmand a fi regasite in majoritatea terminalelor Android lansate anul viitor.

Dupa cum puteti observa, diferenta este enorma intre chip-ul Apple si cel al Samsung, produsul companiei coreene fiind mai puternic si decat chip-ul A9X al iPad Pro, acesta obtinand un scor de aproximativ 5400 de pucte in teste, deci are performante mai bune decat Snapdragon 820.

Daca suntem complet sinceri, era de asteptat ca terminalele Android de anul viitor sa aiba performante mai bune decat iPhone 6S si iPhone 6S Plus, insa diferenta dintre A9 si Exynos 8890 este de peste 70% si asta spune foarte multe despre ceea ce vom vedea un Samsung Galaxy S7.

Avand in vedere ca majoritatea aplicatiilor din ziua de astazi stiu sa foloseasca multithreading si ca intr-un sistem ca Android aceasta functie este esentiala pentru a beneficia de intreaga functionalitate, asa ca va fi interesant de vazut cu ce spor de performanta va veni Apple.