Materialul care se pliaza singur poate lua orice forma

material pliare singurO universitate din China a dezvoltat unul dintre cele mai interesante materiale existente pe planeta, mai exact un polimer special care este capabil sa se plieze singur si sa isi schimbe forma in baza unei programari prealabile facute de catre orice persoana.

In imaginile acestui articol puteti vedea acest polimer, forma sa schimbandu-se prin aplicarea unei calduri in anumite zone ale sale de fiecare data cand forma ar trebui sa se schimbe, teoretic putand fi creata orice fel de forma pe care utilizatorul si-o imagineaza.

Polimerul inteligent dezvoltat de catre chinezi ar putea fi folosit pentru dispozitive medicale sau componente ale aeronavelor, ideea ca un obiect sa isi schimbe forma la o simpla comanda fiind foarte greu de conceput pana la realizarea acestui dispozitiv.

Dupa cum va spuneam mai sus, acest polimer inteligent poate fi programat de catre orice persoana, insa nu va ganditi ca vorbim despre software, deoarece totul are la baza plierea sa la anumite temperaturi foarte ridicate, incalzirea si racirea schimbandu-i automat forma.

material pliare singur 1

Acum daca va intrebati cat ar putea costa un polimer inteligent de acest gen, ei bine costurile sale sunt similare cu cele ale unei bucati obisnuite de plastic, insa procedura de programare este cea pe care utilizatorii o vor putea indeplini ceva mai greu.