Huawei P9 review

Huawei P9 este unul dintre cele mai recente smartphone-uri lansate de catre compania Huawei pe pietele globale si v-am spus acum mai bine de o saptamana ca am ocazia de a testa unul ca parte a programului Orange Smartphone Tester, iar astazi va ofer impresiile finale.

Huawei P9 este disponibil pentru achizitie inclusiv din Romania in momentul de fata, iar cei de la Orange il au disponibil in aceasta pagina, asa ca daca sunteti interesati cu el il puteti cumpar atat la abonament, cat si la pret standard.

Design

Huawei P9 iDevice.ro 2

Primul contact cu Huawei P9 te lasa cu impresia ca vei folosi un smartphone premium, panoul frontal fiind perfect mulat pe carcasa care il inconjoara, combinatia dintre sticla si aluminiu pentru carcasa oferind un plus de eleganta pentru acest smartphone inedit.

Huawei P9 arata elegant, iti ofera senzatia unui produs premium cand il tii in mana, insa daca il analizezi mai atent observi ca imprumuta multe elemente din design-ul iPhone, in principal in ceea ce priveste marginile laterale ale carcasei, impartirea carcasei cu antene sau baza unde exista portul de incarcare.

Huawei P9 demonstreaza foarte clar cat de usor poate fi copiat iPhone-ul de catre un producator chinez si raman ferm convins ca bazandu-se pe dispozitive de acest gen Huawei a reusit sa isi creasca substantial vanzarile in foarte multe zone de pe planeta.

Ecran

Huawei P9 iDevice.ro 1

Huawei P9 are un ecran IPS-NEO LCD cu diagonala de 5.2 inch si rezolutie de 1920 x 1080 pixeli,  si 423 de pixeli per inch, ecranul acoperind aproximativ 73% din intreaga suprafata a panoului frontal, lucru care nu este regasit in cazul chiar oricarui smartphone.

Desi are o diagonala mai mica, Huawei P9 are un ecra cu aceeasi rezolutie precum iPhone 6S Plus, iar intre ele doua nu exista foarte multe diferente in acest segment, mai ales ca ambele ecrane au la baza tehnologia IPS, fara ca AMOLED-ul sa faca parte din aceasta discutie.

In lumina directa a soarelui Huawei P9 se descurca aproape la fel de bine ca un iPhone, iar in ceea ce priveste redarea culorilor lucrurile sunt foarte similare, luminozitatea maxima fiind totusi usor mai mare pe iPhone 6S Plus.

Per total ecranul Huawei P9 nu impresioneaza in vreun fel sau altul in comparatie cu iPhone, iar fata de ecranul Samsung Galaxy S7 Edge este cu o treapta mai jos, coreenii reusind sa ofere o calitate exceptionala pentru utilizatori.

Performante

Huawei P9 functioneaza cu ajutorul unui chipset HiSilicon Kirin 955 in care gasim un procesor octa-core cu 4 nuclee tactate la 2.5 GHz si 4 nuclee tactate la 1.8 GHz, 3 GB RAM acompaniind totul, impreuna cu o placa grafica Mali T-880.

Desi are hardware mai mult decat decent, Huawei P9 nu are performante impresionante, benchmark-urile punandu-l usor in fata iPhone in ceea ce priveste performantele, insa in viata reala terminalul iPhone 6S Plus al celor de la Apple se descurca mult mai bine.

In comparatie cu Samsung Galaxy S7 Edge sau LG G5, Huawei P9 nu ruleaza Android-ul la fel de fluid si desi nu exista blocaje in folosirea sistemului de operare, exista totusi o greutate in accesarea aplicatiilor sau a meniurilor, lucru care nu este intalnit la competitoarele sale Android.

Lucrurile incep sa mearga mai greu cand aveti multe aplicatii deschise in background, iar asta deoarece acei 3 GB RAM ai terminalului nu se dovedesc a fi suficient de puternici pentru utilizarea rapida a Android-ului, lucru care era de asteptat.

Pe de alta parte, am fost placut impresionat de cititorul de amprente care deblocheaza dispozitivul la fel de repede precum Touch ID-ul iPhone 6S Plus, partea si mai buna fiind ca la Huawei P9 simpla atingere a cititorului de amprente deblocheaza dispozitivul.

Camera

Huawei P9 iDevice.ro 3

Huawei P9 are o camera principala duala Leica cu senzori de imagine de 12 megapixeli, cu deschidere f/2.2, dimensiune pixel de 1.25 µm si distanta focala de 27 mm, ea fiind capabila sa inregistreze video in format 1080p, autofocusul cu laser lipsind totusi.

Desi cei de la Huawei au pus foarte mare accent pe faptul ca aceasta colaborare cu Leica, camera Huawei P9 nu este chiar atat de impresionanta precum o face compania Huawei sa para, ea fiind apropiata de cea a iPhone 6S Plus, insa nimic mai mult.

In conditii de lumina puternica, Huawei P9 nu intrece iPhone in ceea ce priveste inregistrarea pozelor sau a clipurilor video, iar noaptea lucrurile nu stau diferit, ambele avand probleme foarte mari in a inregistra poze din care sa se inteleaga ceva.

Spre deosebire de alte smartphone-uri cu camera duala, Huawei P9 nu are functii de inregistrare 3D sau wide, asa ca nu trebuie sa va asteptati la o camera excelenta, ci doar la una suficient de buna care sa satisfaca nevoile normale ale utilizatorilor.

Camera frontala a Huawei P9 are 8 megapixeli, cu deschidere f/2.4, ea fiind deasemenea capabila sa inregistreze video in format 1080p si desigur ca vine cu o gama variata de optiuni pentru a face selfie-uri.

Spre deosebire de camera principala a iPhone 6S Plus, cea a Huawei P9 inregistreaza poze de calitate mult mai buna, asa ca toata lumea va vedea mult mai clar fata voastra atunci cand doriti sa o partajati prin intermediul Facebook.

Asemanarea cu iOS

iPhone 6S vs Huawei P9 clona

Lasand la o parte faptul ca a sa carcasa are aceleasi benzi laterale precum iPhone-urile companiei Apple, cand vine vorba despre sistemul de operare, vorbim despre o copie in oglinda a iOS-ului pe care cei de la Apple il ofera in propriile smartphone-uri.

Huawei este cel mai mare vanzator de smartphone-uri din China si daca nu as avea bani de un iPhone 6S, atunci Huawei P9 ar fi smartphone-ul care m-ar aduce cel mai proape de ceea ce doresc, asta cel putin din punct de vedere vizual.

iPhone 6S vs Huawei P9 clona 1

Dupa cum puteti vedea din imagini, exista putine diferente intre iOS si EMUI, Emotion UI, cei de la Huawei reusind sa copieze extrem de bine interfata creata de catre compania Apple pentru sistemul sau de operare, iar chinezilor pare sa le placa acest lucru.

Exceptand bara de stare si butoanele virtuale, in extrem de multe cazuri este imposibil de facut diferenta intre iOS si tema EMUI a celor de la Huawei, diferentele fiind inexistente sau minore astfel incat un utilizator nepriceput sa nu vada diferentele.

iPhone 6S vs Huawei P9 clona 2

Ca sa fiu sincer, sunt uimit de cat de bine au reusit cei de la Huawei sa copieze iOS-ul pentru smartphone-urile proprii si cred ca munca necesara pentru a face totul ar fi fost mai bine concentrata spre realizarea unor elemente definitorii proprii.

In lipsa lor, raman la ideea ca Huawei P9 este cea mai buna alegere a unei persoane care nu are bani de iPhone, dar vrea ceva care sa semene foarte bine cu el si sa aiba performante relativ apropiate, functionalitatea fiind similara oricum.

iPhone 6S vs Huawei P9 clona 3

Lasand la o parte interfata care este extrem de similara, dar si preluarea unor elemente de design, Huawei P9 foloseste inclusiv suruburile pentalobulare utilizare de catre Apple in iPhone-urile sale, dar spre deosebire de produsele Apple este mult mai usor de reparat.

Daca in urmatoarele trimestre fiscale Apple va anunta ca vanzarile de iPhone-uri continua sa scada, poate va veti aduce aminte de acest articol si veti vedea de ce un utilizator nu va cheltui 600 de euro pentru un smartphone cand are o varianta mai ieftina care arata aproape la fel si functioneaza foarte bine.

Autonomia

Huawei P9 are o baterie de 3000 mAh oferita de catre compania Huawei si spre deosebire de terminalele iPhone din categoria sa, are o autonomie mult mai buna in utilizarea zilnica, asa cum probabil multi dintre voi se asteptau de la terminal.

In perioada de folosire am obtinut minim 1 zi de utilizare cu Huawei P9, deci indiferent cum il folosesti, ar trebui sa te bucuri de tot ceea ce ofera el timp de o zi intreaga.

In ceea ce priveste incarcarea, desi Huawei P9 suporta incarcarea rapida, incarcatorul furnizat in cutie nu ofera acest sistem, dar daca aveti un model anterior care are acest sistem incorporat, atunci puteti folosi acel incarcator pentru a incarca rapid Huawei P9.

Conectivitate

Huawei P9 conectivitate
iPhone 6S Plus stanga vs Huawei P9 dreapta

In ciuda faptului ca Huawei dezvolta echipamente de retea de foarte buna calitate, Huawei P9 nu exceleaza in aceast segment, terminalul avand rezultate inferioare iPhone in ceea ce priveste navigarea pe internet prin retelele 4G, in cazul Wi-Fi lucrurile fiind similare.

Huawei P9 are suport pentru retelele Wi-Fi a/b/g/n/ac dual band, iar daca veti folosi o cartela GSM pentru a folosi internetul, atunci va veti bucura de viteze de peste 100 Mbps, asta desigur in functie de calitatea retelei la care va conectati terminalul pentru folosire.

In concluzie, Huawei P9 este un smartphone foarte bun pentru pretul cerut de catre Huawei pentru el, iar cei care nu au bani sa cumpere un iPhone, se pot orienta fara probleme catre terminalul chinezilor.