Oamenii de stiinta utilizeaza VR pentru a explora fundul oceanelor

 In timp ce multi oameni folosesc software-ul de realitate virtuala (VR) pentru a crea un continut media mai interesant sub forma de filme si jocuri, o echipa de cercetatori folosesc VR pentru a explora o aerisire hidrotermala, care se afla LA aproximativ o milă (1,6 kilometri), sub mare.

Pana acum, sarcina de a explora aceste izvoare hidrotermale era incredibil de periculoase. S-au folosit diferite aparate subacvatice,drone-like, ele ofera doar imagini mici, care fac studierea lor incredibil de greu. Recent, cercetatorii de la Centrul Helmholtz pentru Ocean Research in Kiel, Germania, au decis sa studieze izvoarele hidrotermale din interiorul bazinului Lau – o regiune periculoasa, a unui vulcan aflat pe fundul oceanului, care se afla pe linia dintre placile tectonice australiene si Pacific si au vrut ceva care le-ar oferi o imagine mai completa.

Imagine walking through Manhattan and only being allowed to see [the city] through the viewfinder of a camera. What kind of experience would you get?

Pentru a rezolva acest lucru, echipa a decis sa apeleze la lumea VR. Speranta este de a crea o imagine virtuala reala a fundului marii pe care cercetatorii p pot explora in propriul lor ritm fara amenintarea unui pericol care vin impreuna cu dispozitivele submersibile.

Echipa a folosit un ROV extrem de avansat numit Remotely Operated Platform for Ocean Sciences (ROPOS), un dispozitiv. care cantareste in jur de 3,5 tone si este capabil de inregistrare video remarcabile 4K de calitate, chiar si atunci cand se confrunta cu intunericul bazinului IAU. Potrivit lui Haas, echipa a petrecut trei zile pentru a analiza imaginile pe o suprafata de 74 de terenuri de fotbal. Aceste imagini au fost apoi transformate intr-o harta 3D a fundului marii.

It’s a very compelling experience to see a black smoker field and feel your way around,” Kwasnitschka told Smithsonian Magazine about the experience. “Suddenly you don’t bump [the ROV] into things anymore because you can turn your head and see that spire you are about to knock into.

Echipa a spera ca noua lor metoda VR va ajuta si alti cercetatori oceanici penru a explora mai mult din oceanele lumii, chiar daca acestea inca mai trebuie sa utilizeze ROVS-uri pentru a captura de fapt imaginile.

Inutil să mai spunem, VR este mai mult decat doar viitorul divertismentului. Uitati-va la cipul de mai jos realizat 360 de grade de echipa: