Partenerii Apple nu vor sa produca iPhone in SUA

In ciuda tuturor previziunilor, cei de la Apple iau in serios ideea de a fabrica iPhone in SUA si au discutat deja cu unii parteneri aceasta posibilitate. Cei de la Foxconn analizeaza posibila construire a unei fabrici in SUA pentru a asambla viitoare terminale iPhone sau iPad, insa alti parteneri ai companiei Apple nu sunt la fel de dispusi sa faca investitii de acest gen.

Principalul motiv din cauza caruia alti parteneri ai Apple nu doresc sa investeasca in SUA are la baza costurile mult mai mari cu angajatii si productia. Salariile americanilor ar fi cu de pana la 10 – 15 ori mai mari decat cele platite in China, iar asta ar afecta serios costurile totale de productie ale companiei, deci implicit si costul produsului asamblat.

Desi costurile cu inchirierea terenurilor si a electricitatii sunt mai mici in SUA decat in China, SUA mai are o problema legata de persoanele fara loc de munca. In China majoritatea acestora sunt tinere, in timp ce in SUA majoritatea au peste 45 de ani, deci nu pot da acelasi randament precum un chinez tanar si flamand, care ar munci mult pe aproape orice suma de bani.

Mai mult decat atat, in China companiile si-au format deja un lant de distributie pentru componente, astfel ca fabricarea unora dureaza cu de pana la 3 ori mai putin decat in SUA. Acest lucru este extrem de important si ofera un avantaj enorm producatorilor locali, cei de la Apple fiind mereu in cautare de a produce extrem de rapid componentele pe care le folosesc.

“China put an enormous focus on manufacturing. The U.S., over time, began to stop having as many vocational kind of skills. I mean, you can take every tool and die maker in the United States and probably put them in a room that we’re currently sitting in. In China, you would have to have multiple football fields.”

In ciuda tuturor plangerilor chinezilor privind lipsa angajatilor cu experienta in asamblarea de produse, sau a unui lant de distributie extins, principala problema in a-si muta operatiunile in SUA are la baza costurile mult mai ridicate, pe care clientul nu vrea sa le acopere.

iphone-us-production