Iata cum ne afecteaza smartphone-urile rationamentul

Smartphone-urile fac fara discutie parte din viata noastra de zi cu zi si fie ca ne place sa acceptam, sau nu, unii dintre noi am devenit dependenti de aceste terminale mobile. Desigur ca in cele mai multe cazuri combinam utilizarea unui smartphone cu cea a unui calculator, iar un studiu recent incearca sa ne spuna cum ne afecteaza aceste produse rationamentul.

Conform acestui studiu, utilizatorii iau decizii mai rationale daca o problema apare in momentul in care folosesc un smartphone, in timp ce utilizatorii de PC-uri iau in principal decizii emotionale. Diferenta este una foarte mare, deoarece o decizie rationala poate avea efecte mult mai bune decat una emotionala, dar desigur ca totul depinde de problema pe care o avem in fata.

Conform celor care au realizat studiul, utilizatorii ce folosesc un smartphone cand trebuie sa ia o decizie importanta sunt mai rationali deoarece sunt concentrati pe respectiva problema si nu pe mai multe lucruri simultan. 1010 persoane au participat la acest studiu pentru a fi testata teoria, iar cei care foloseau un smartphone cand li s-a prezentat problema importanta, au luat decizia mai rationala.

Practic, cercetatorii care au realizat studiul dau de inteles ca atunci cand avem de luat decizii importante, este preferabil sa avem un smartphone si nu un calculator in fata. Ei spun ca in aceasta situatie avem tendinta de a lua deciziile cele mai bune pentru a rezolva problema intr-un mod cat mai favorabil noua, asa ca acum stiti cum sa va comportati.

“What we found in our study is that when people used a smartphone to view classic moral problems, they were more likely to make more unemotional, rational decisions when presented with a highly emotional dilemma. This could be due to the increased time pressures often present with smartphones and also the increased psychological distance which can occur when we use such devices compared to PCs.”

smartphone decizii rationale