Romanii Renunta la GPS-uri pentru Aplicatii ca Waze

Aplicatiile cu informatii din trafic in timp real, gen Waze, au convins romanii sa renunte la achizitia aparatelor GPS pentru automobile in 2017.

romani gps waze

Romanii au descoperit in sfarsit “focul”, sau mai bine zis aplicatiile de navigatie cu informatii din trafic in timp real, Waze fiind cea mai buna dintre toate, cu mici probleme. Conform celor de la Mio, interesul romanilor pentru dispozitivele clasice de tip GPS a scazut cu 15% in 2017 comparativ cu 2016, astfel ca in Romania s-au cumparat doar 59.000 de unitati.

In loc sa caute colaborari cu producatorii de aplicatii cu informatii in timp real din trafic, cei de la Mio s-au gandit sa lanseze GPS-uri mai ieftine si mai “proaste”, pentru ca ale reprezinta 70% din vanzari. Cu vanzari de doar 2.2 milioane de euro in 2017 in Romania, cei de la Mio spun ca vanzarile de camere auto au crescut, iar aici trebuie sa recunosc faptul ca am contribuit si eu.

Pe de alta parte, Mio continua sa se concentreze pe segmentul gresit de dispozitive, cele care nu au viitor pentru ca nu au informatii in timp real din trafic. Romania este una dintre tarile in care in afara Waze, Google Maps (care fac parte din Google) si Apple Maps, nu prea ai ce sa folosesti pentru a avea informatii corecte in timp real despre traficul de pe sosele.

”Pentru 2018, țintim o creștere la nivelul acestui segment prin lansarea unui GPS nou, al cărui preț de achiziție va fi mai mic, datorită implementării unor hărți cu specificații de bază. Astfel, Mio va intra pe segmentul produselor GPS entry-level, fără funcții avansate, care în prezent cumulează aproximativ 70% din întreaga piață de navigații auto.”

In tarile civilizate, unde se si genereaza incasari mai mari, ce-i drept, informatiile de acest gen vin  la pachet in sistemele de navigatie ale masinilor, care fac tot ceea ce face waze, fara sa mai stai cu telefonul agatat de parbriz. In Romania inca se mai vand GPS-uri ieftine pentru ca sunt ieftine de produs si cei care le cumpara nu stiu la ce e bun Waze, inca.

10 COMENTARII

  1. Romanii renunta la GPS pt ca exista telefoane mobile cu GPS si tot mai multe masini au navigatie.
    Ceva de genul cum s-a renuntat la iPod pt ca iPhone ii prelua functiile.
    Cat priveste Waze si ce face el , e bun pt ca Romania nu are servicii avansate de informatii despre trafic.

  2. Mda , ar mai fi de mentionat si ca smartphoanele au acum ecrane mari , ceea ce le face mai usor de folosit ca GPS . Daca ramaneau la dimensiunea perfecta de 3,5 inchi , ramaneam in epoca de piatra si eram tot cu Garminul sau Mio agatat de geam .

  3. In plus, date mobile sunt ieftine fata de alte tari si atunci isi permit sa foloseasca aplicații de acest tip vs cele off-line

  4. Cu toate astea, un GPS integrat are avantajul ca funcționează si in zonele in care nu exista semnal GPS (ex: tuneluri) pentru ca pozitia este cunoscută si de direcția data de computerul mașinii.

  5. Asta nu o consider cine știe ce avantaj,adică câte tuneluri lungi de kilometri știi tu? Darămite sa aibe vreun sens giratoriu sau o schimbare a directiei in el.
    Un coleg de al meu a fost in Franța pare-mi-se și in tunel a observat ca se mișcă poziția lui pe GPS-ul mașinii(BMW 530d) și și-a dat seama ca se corela poziția lui cu computerul de bord,in sensul ca dacă mergea 500 metri măsurați de CB se mișca și poziția lui pe navi corespunzător. Tare asta oricum. Prin Austria am dat și eu de câteva tunele dar nu lungi de kilometri,și chiar dacă nu ai semnal gps când ieși revine,ca nu ai pe unde altundeva sa ieși decât in capătul celălalt.
    La Vodafone e acum la abonament oferta in sensul ca nu îți consuma din traficul lunar pt Waze sau google maps(plus Facebook,Instagram,whatsapp) și culmea nici in roaming nu-ți consuma,așa ca de ce sa-ți mai iei GPS dedicat?

  6. Păi tu te raportezi la România, care abia are 2-3 tuneluri de 200 metri. Eu călătoresc destul de mult cu mașina în Europa, și crede-mă că sunt tuneluri lungi cu bifurcații. Acolo este foarte util un GPS de mașină.

    Și faza cu tunelurile este doar așa ca exemplu. Sunt multe situații în care un GPS de rezerva este util:
    – faci update la iOS 12.xx și îți strică semnalul 4G sau GPS-ul. Ce faci?
    – îți legi șireturile și îți pui iPhone-ul pe pantofi. Dacă îți cade iPhone-ul de pe pantof, ți se distruge. Ce faci?
    – tocmai ți s-a rupt cablul de alimentare al iPhone-ului, cablu cumpărat cu 6 zile în urmă. Nu ai scotch să îl lipești, și nu îți mai încarcă iPhone-ul. Ce faci?
    – treci pe la Gara de Nord și dai de Srb Srb care îți fură iPhone-ul. Ce faci?

  7. @amfetamin, frumos la Timișoara, am fost acum 2 săptămâni! Am descoperit un restaurant “Yugoslavia” este incredibil!!!! La Cluj nu exista așa ceva cu specific sârbesc! O sa mai vin la tm doar pentru a mai merge la acel restaurant! O sa te Invit sa băgăm un platou de carne:)) și niște beri de-alea de a lor??

  8. Încearcă și la Taverna Sârbului,e pe drumul care duce spre aeroport. Patronii sunt chiar sârbi,și pe hol sunt afișate poze înrămate cu personalități care au fost pe acolo(Hagi,etc).