O noua Inventie poate Pacali Sistemele de Recunoastere Faciala

sapca pacali face id

Face ID este cel mai sigur sistem de recunoastere faciala implementat intr-un smartphone, insa acest lucru nu va mai fi valabil foarte mult timp din cauza unor cercetatori in securitate informatica. O colaborare intre cercetatorii universitatilor Fudan, Hong Kong, Indiana si compania Alibaba a avut drept scop crearea unei sepci care este capabila sa pacaleasca sistemele de recunoastere faciala, inclusiv Face ID disponibil in iPhone X.

Sapca inventata de catre cercetatori are o serie de LED-uri integrate care proiecteaza lumina infrarosie in puncte “strategice” ale fetei persoanei scanate, astfel incat caracteristicile sale faciale sunt subtil modificate. Scopul acestei tehnici este de a pacali sistemul de recunoastere faciala ca persoana care este scanata are de fapt alte caracteristici faciale, cercetatorii reusind cu succes sa testeze tehnologia in diverse cazuri.

O noua inventie poate pacali sistemele de recunoastere faciala

sapca pacali face id 1

Cercetatorii au reusit sa pacaleasca un sistem de recunoastere faciala numit FaceNet, diverse persoane publice fiind recunoscute in mod eronat de catre acesta, cu o “acuratete” de 70% in testele facute. Sapca functioneaza intr-un mod care nu este vizibil ochiului uman, ea fiind capabila sa pacaleasca inclusiv camerele de securitate, ea avand un foarte mare avantaj in faptul ca intregul sistem nu este usor de detectat de catre alte persoane.

“Face-recognition techniques today are still far from secure and reliable when being applied to critical scenarios like authentication and surveillance.”

Cercetatorii sustin ca sistemul a avut o acuratete atat de mare incat pot considera ca testele facute pana acum sunt un adevarat succes, asa ca s-ar putea sa vedem in curand inclusiv teste facute si cu iPhone X, sau Face ID al companiei Apple. Cercetatorii in securitate informatica au demonstrat pana acum, cu succes, faptul ca Face ID poate fi pacalit folosind o masca facuta nu baza unui mulaj al fetei unei persoane, asa ca va fi interesant de vazut in ce masura noul sistem va fi folosit cu succes impotriva iPhone X in viitor.